Vítejte!
HŘÍŠNÍCI NOVÝ UŽIVATEL

nepřihlášený uživatel


Právě si tyto stránky čte 1 člověk.
Poslední změna:
29.09.2007
Návštěvník číslo:
25745
ICQ:61783389
Copyright © 2003
Hell

Diskuse

Celiakie

V této diskusi je 776 příspěvků, z toho 284 kořenových příspěvků.

zobrazit prvních 20 kořenových příspěvků

Předmět: Příspěvky od výrobců odpovědět 
Od:Zuzka 10.10.2002 12:18
Objevila jsem tuhle stránku a moc se mi líbí. Jen nechápu tu rivalitu mezi touto stránkou a coeliak.cz, vždyť se snažíte oba pomoci a informovat bezlepkáře. Spíše spoluprácujte a neházejte si klacky pod nohy.
Dopisy od výrobců (co se mi od nich podařilo vydolovat):
Olma Olomouc:
Děkuji Vám za Váš zájem o naše výrobky z pohledu jejich využití pro bezlepkovou dietu. Po diskusích s dodavateli přídatných látek, které z technologických důvodů do našich výrobků přidáváme (aby byl např. jogurt příjemně hustý) mohu konstatovat následující.
S čistým svědomím Vám mohu doporučit kysané nápoje neochucené nebo ochucené ovocem (kysané podmáslí, Revital activ nápoj, acidofilní mléko, Dr. Bifido, Kyška, Julian) a smetanové jogurty Florian, protože neobsahují žádný zdroj lepku. Již několikrát jsme tuto záležitost konzultovali s lékařskými kapacitami a s odborníky ze Státního zdravotního
ústavu v Praze. Podle jejich doporučení je smetanový jogurt vhodnou potravinou pro bezlepkovou dietu. Protože však každý organismus na každou potravinu jinak reaguje, doporučila bych pro začátek vyzkoušet jogurt po
malých dávkách (přítomnost vyššího obsahu tuku).
V jogurtech Revital activ se rovněž nepoužívá žádná nemléčná přídatná látka obsahující lepek, proto i tento typ výrobku lze doporučit. Navíc se v tomto výrobku nepoužívá žádné barvivo ani aroma, proto je velmi šetřivý pro náš organismus.
V pudingových dezertech se používá glukózový sirup, který se vyrábí štěpením škrobů a nějaký zbytkový obsah bílkovin tam může zůstat i po tomto ošetření. Dodavatel našeho glukózového sirupu píše, že k výrobě používá škrob z kukuřice, voskové kukuřice nebo brambor a proto i když tam
nějaký zbytkový obsah bílkovin může zůstat, neměl by nemocným celiakií vadit - podle našich informací v kukuřici ani v bramborách lepek (gluten) není. Ve některých našich pudinkových dezertech je ovšem kromě glukózového sirupu
i pšeničný modifikovaný nebo nativní škrob, kde se přítomnost zbytků lepku opravdu nedá vyloučit. Pšeničný škrob je konkrétně v následujících výrobcích:
Dezert čoko se šlehačkou 200 g
Dezert vanilka se šlehačkou 200 g
Dezert karamel se šlehačkou 200 g.
Škrob je tam v množství cca 1%, tzn. že obsah glutenu ve 200 g výrobku může být cca 6 mg. Pokud vadí i tak nepatrné množství glutenu, pak výše uvedené výrobky opravdu nelze doporučit.
Přeji Vám, abyste si vybrala výrobek, který Vám bude chutnat a bude vhodný pro Vaši dietu.
ing. Libuše Cikánková, vedoucí útvaru řízení jakosti OLMA, a.s.
Danone:
Děkujeme za Váš zájem o naše výrobky. Bohužel nemáme žádný výrobek určený pro bezlepkovou dietu, i když podle složení na etiketě vidíte, že zpravidla používáme jiný škrob než pšeničný. Škroby se používají při výrobě většinou odtučněných mléčných kysaných výrobků nebo výrobků , kde je vyžadována větší hustota výrobků jako zahušťovadlo.
Pokud se používá do výrobku škrob je povinnost výrobce to uvádět na etiketu - konrétně i s původem škrobu, pokud obsahuje lepek. Problém je ve značení malého množství suroviny, např. přenosem s ovocnou složkou-protože do 25%
složky se nemusejí rozepisovat všechny ingredience. To platí ale pro všechny výrobce.
My používáme do výrobků kukuřičný nebo skrob původem z tapioky, pokud používáme pšeničný, je to uvedeno na obale.
Výrobky ale nemáme schválené specialně jako výrobky určené pro bezlepkovou dietu.
S pozdravem Miroslava Suková
Servis pro spotřebitele
Paní Suková byla velmi příjemná a pokud se někdo chce zeptat na něco konkrétního, není v tom problém. Po tomto dopise jsem s ní ještě osobně telefonovala a byla velmi vstřícná. Takže pokud chcete neváhejte a klidně ji kontaktujte E-mailová adresa: msukova@DanoneCZ.danone.com
Po telefonickém hovoru s paní Sukovou jsem se dověděla, že ačkoliv do svých výrobků používají modifikované škoby kukuřičné nebo z tapioky, tak nemohou stoprocentně zaručit bezlepkovost svých výrobků. Je to z důvodu, že do nich používají různé ovocné přidavky, které jej mohou obsahovat. Nechali si udělat několik rozborů svých výrobků a všechny vyhověli požadavku zákona, aby obsah gliadinu byl menší než 10 jednotek. Na doporučení lékařů však na svých výrobcích neuvádějí vhodnost pro bezlepkovou dietu z důvodu různé citlivosti na lepek u jednotlivých lidí. Dále mi řekla, že u tzv. čistých výrobků (bílý jogurt apod.) je vhodnost pro bezlepkovou dietu stoprocentní.
Nový Věk (výrobce racionální výživy a cereálií)
Věc: dotaz na celiakii
Pšeničná bílkovina lepek se skládá z bílkoviny gliadinu (prolaminy) a gluteninu (gluteliny). Na albuminy, prolaminy, globuliny a gluteliny se bílkoviny dělí dle rozpustnosti.
Celiakie se obvykle definuje jako geneticky determinované onemocnění, při kterém dochází k abnormální reakci na určité zásobní proteiny (prolaminy) pšenice, ale i žita, ječmene a ovsa. Slad je vyráběn z ječmene, proto by i sladový výtažek mohl při velké citlivosti nemocného celiakií způsobit problémy.
Někdy se celiakie definuje jako přecitlivělost na lepek. Jak je však popsáno výše, gliadin obsahují i žito, ječmen a oves.
Znám lidi s celiakií, kteří se vyhýbají konzumaci pšeničných výrobků, ale výrobky z jiných obilovin konzumují bez následků. Teoreticky by Vám ale i malé množství gliadinu v jiných obilovinách mohlo ublížit. Toto je velice individuální a striktnost Vaší diety by bylo nejlepší konzultovat s lékařem.
Obsah sladového výtažku v Corn flakes je velice malý, avšak pokud je Vaše citlivost na gliadin vysoká, mohl by Vám i tento uškodit.
K Vašemu dotazu na bezlepkové výrobky vyráběné společností K&D-Koting&Doubrava, spol. s r.o. a distribuované NOVÝm VĚKem.
VIKY čokoládový a medový pšenici v receptuře neobsahují. Jsou však vyráběny v provozech, kde se pšeničná mouka používá do jiných výrobků, takže mohou obsahovat její stopy a nemohou být na etiketě označeny jako bezlepkové. Pokud Vaše přecitlivělost není vysoká, můžete dále konzumovat i Corn flakes kukuřičné lupínky a Corn flakes čokoládové Nového věku. Vhodné pro Vaši dietu jsou extrudované chleby Dexi z obilnin (kukuřice, pohanka, rýže). Firma Racio vyrábí chlebíčky z pufované rýže a to se sladkými polevami nebo bez nich. Také vyrábí Raciolky - malá kolečka se sladkými (karamel, jablko) či slanými (pizza, sýr) příchutěmi.
S pozdravem
Veronika Váňová
Asistent managera
Tady vidím, že takových "Otravů" jako já je více, a jen doufám, že nás bude jen přibývat. To je totiž jediný prostředek jak dosáhnout toho, že nás výrobci přestanou ignorovat a konečně začnou popisovat složení svých výrobků pořádně.
Takže lovu zdar a hrrr na ně!!!
Zuzka
Jméno*  
Email*  
  Předmět*  
 Text příspěvku* 
vložit odkaz
 
vložit email
 
styl písma
    
vlastnosti písma
písmo: 
barva: 
velikost: 
vložit obrázek
    
    
    
    

    Pokud si přejete zasílat upozornění na nové příspěvky v diskusi, zaregistrujte se. Při registraci pak vyberte požadovanou diskusi(e), kde jakmile v ní(ch) přibude nový příspěvek, bude ihned do vaší emailové schránky zasláno upozornění, včetně jména, předmětu a odkazu na přidávaný příspěvek.

Legenda:
    JMÉNO*: vaše jméno či přezdívka, pod kterou na internetu vystupujete
    EMAIL*: vaše emailová adresa, dovolené domény jsou pouze .cz a .sk - z ostatních chodil jen spam.
    PŘEDMĚT*: předmět příspěvku, charakterizuje stručně násedující položku
    TEXT PŘÍSPĚVKU*: vlastní zdělení
    POLOŽKA OZNAČENÁ HVĚZDIČKOU(*) JE POVINNÁ

Přihlášení

Jméno

Heslo

Podporované projekty (vřele doporučuji)

Bezdrátová síť v Plzni 
PilsFree

Moje oblíbené WWW stránky (vřele doporučuji)

Zpravodajství ze světa nejrychlejších vozů naší planety:
Formule 1

Zpravodajství ze světa videa, TV karet, kodeků a tak podobně:
TV Freak

Zpravodajství ze světa počítačů a všeho kolem:
Živě

Zpravodajství ze světa počítačů:
PcTuning

Zpravodajství ze světa mobilů:
MobilMania

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru.
BonusWeb

Češtiny do her a programů:
Češtiny

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru:
Doupě

Vyhledávací server:
Google

zpět na předchozí stránku
Copyright © 2003 Hell
doporučené rozlišení 1024x768