Vítejte!
HŘÍŠNÍCI NOVÝ UŽIVATEL

nepřihlášený uživatel


Právě si tyto stránky čte 1 člověk.
Poslední změna:
29.09.2007
Návštěvník číslo:
25717
ICQ:61783389
Copyright © 2003
Hell

Diskuse

Celiakie

V této diskusi je 776 příspěvků, z toho 284 kořenových příspěvků.

zobrazit prvních 20 kořenových příspěvků

Předmět: Re: Re: Re: Re: Celiakie odpovědět 
Od:beata 05.10.2003 13:37
Na prípravu dobrého chleba potrebujeme asi 3/4 chlebovej múky, 1 kocku kvasníc, 2 vajíčka, 1 zarovnaná mokka lyžička chlebového korenia (dostať len v Čechách - v predajniach Counry Life), 1 kávová lyžička cukru, 1 kávová lyžička soli - najlepšia morská alebo alpská , 1 polievková lyžička citrónovej koncentrovanej šťavy, 3 polievkové lyžice zemiakovej múky, alebo 2 menšie varené zemiaky. Na miesto soli môžeme do cesta dokonca pridať aj Solčanku- obdoba Vegety, ale bez glutamu sodného. Taký chlieb je velmi dobrý na zeleninové tousty. Ked je upečený je velmi chrumkavý a so zeleninovou nátierkou je skutočne výborný.

Kvások si pripravíme z 1 kocky kvasníc, teplej vody, lyžičky cukru a citrónovej šťavy.(Veľmi dobre vymiešame)

Do väčšej misky si pripravíme chlebovú a zemiakovú múku , soľ, chlebové korenie a to všetko najprv nasucho dobre premiešame. Postupne pomaly pridávame kvások a ostatnou teplou vodou prispôsobujeme hustotu cesta. To, nesmie byť v žiadnom prípade riedke ale ani veľmi husté. Nakoniec pridáme 1 vajíčko a 2 polievkové lyžice kvalitného oleja. Opäť dobre premiešame.Pozor na velmi dlhé miešanie. Čím dlhšie bezlepkové cesto miesime, tým sa sa stáva redšie.Pripravíme si teflonovú (prípadne silikónovu) formu na biskupský chleba, ktorú vymažeme len olejom. Nepridávame nijakú múku. Cesto musí mať takú hustotu, že mu do formy musíme pomáhať. Cesto vo forme upravíme a štetcom namočeným v oleji - upravíme okraje cesta
vo forme. Povrch cesta upravíme rukou namočenou vo vode. Cesto musí byť vo forme len do 2/3. Elektrickú trúbu vyhrejeme na 200 stupňov a po vložení formy do nej - teplotu znížime na 180 stupňov. Veľmi vysoká teplota totiž spôsobuje praskanie chleba na povrchu. Po 20 minútach povrch chleba potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme ďalších 30 minúť za stálej kontroly. Po 45 minútach chlieb skontrolujeme. Ja chlieb vyberiem z formy, a potom ho ešte na 10 - minút vložím do trúby len tak na rošt, aby sa dopiekol na všetkých stranách už len 150 stupňoch. Potom ho vyberiem, zabalím do ľanových obrúskov a nechám vyhladnúť pri izbovej teplote do nasledujúceho dňa. Porcujem ho veľkým zúbkovaným nožom a vkladám ho po dva kusy do mikroténových sáčkov. Tie potom ukladám do mrazničky. Takto mám zásobu chleba asi na 7 až 10 dní , niekedy aj naviac. Chlieb zohrievam v mikrovlnke s otvorenom sáčku cca 1 minúta a 20 sekún. Chlieb je potom horúci akoby bol práve čerstvo upečený.

Chleba podobný veke, alebo sendviču
použijeme klasicky kvások, ale pridávame jogurt, alebo riedenú smotanu s vodou 1:1, bez použitia
chlebového korenia,

cibuľový chleba, klasické chlebo cesto s pridaním 1 väčšej nadrobno nasekanej surovej cibule, ktorú do cesta zamiešame vždy až na záver.

Pridaním kvalitného tvarochu - získame tvarohový chlieb - s pridaním chlebového korenia alebo bez, je vec osobného vkusu. Vždy na záver.

Cmarový chlieb - klasické chlebové cesto + kvások, miesto vody pridávame podmáslí.
Smotanový chleba - klasické chlebové cesto, miesto vody pridávame sladkú smotanu.

Semiačkový chlieb, klasické chlebové cesto - na záver zamiešame slnečnicové semiačka, aleb aj iné.

Výborný a výživný chlieb je s vlašskými orechami. Do cesta pridáme 2 polievkové lyžice nadrobno nasekaných vlašských orechov. Pri každom type chleba treba dbať hlavne na hustotu
cesta!!!

Ja som si spravila chlieb aj z múky určenej na prípravu pečiva. Postup je taký istý ako pri klasickom chlebe. A bol skutočne výborný. Cesto na pečivo, musí byť vždy o niečo hustejšie ako to chlebové, ale aj pri pečive je postup taký istý ako pri recepte na chleba.

Všetkým želá dobrú chuť Beata
Jméno*  
Email*  
  Předmět*  
 Text příspěvku* 
vložit odkaz
 
vložit email
 
styl písma
    
vlastnosti písma
písmo: 
barva: 
velikost: 
vložit obrázek
    
    
    
    

    Pokud si přejete zasílat upozornění na nové příspěvky v diskusi, zaregistrujte se. Při registraci pak vyberte požadovanou diskusi(e), kde jakmile v ní(ch) přibude nový příspěvek, bude ihned do vaší emailové schránky zasláno upozornění, včetně jména, předmětu a odkazu na přidávaný příspěvek.

Legenda:
    JMÉNO*: vaše jméno či přezdívka, pod kterou na internetu vystupujete
    EMAIL*: vaše emailová adresa, dovolené domény jsou pouze .cz a .sk - z ostatních chodil jen spam.
    PŘEDMĚT*: předmět příspěvku, charakterizuje stručně násedující položku
    TEXT PŘÍSPĚVKU*: vlastní zdělení
    POLOŽKA OZNAČENÁ HVĚZDIČKOU(*) JE POVINNÁ

Přihlášení

Jméno

Heslo

Podporované projekty (vřele doporučuji)

Bezdrátová síť v Plzni 
PilsFree

Moje oblíbené WWW stránky (vřele doporučuji)

Zpravodajství ze světa nejrychlejších vozů naší planety:
Formule 1

Zpravodajství ze světa videa, TV karet, kodeků a tak podobně:
TV Freak

Zpravodajství ze světa počítačů a všeho kolem:
Živě

Zpravodajství ze světa počítačů:
PcTuning

Zpravodajství ze světa mobilů:
MobilMania

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru.
BonusWeb

Češtiny do her a programů:
Češtiny

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru:
Doupě

Vyhledávací server:
Google

zpět na předchozí stránku
Copyright © 2003 Hell
doporučené rozlišení 1024x768