|
20.02.2002, pečivo slané
bezlepkový chléb
Jednoduchý, rychlý a dobrý bezlepkový chléb:
Do misky nasypeme 3 polévkové lžíce chlebové směsi Ampa Pardubice (v současné době vyrábí Paleta), 3 polévkové lžíce jakékoliv jiné škrobové bezlepkové směsi (nedávat samostatnou kukuřičnou ani sojovou mouku) a 1 pol.lžíci tmavého(světlého UNI) Promixu, trochu soli, kmín, asi 1 pol.lžíci oleje, několik kapek octa. Připravíme si kvásek - asi 2 dcl - 2,5 dcl teplé vody, půl lžičky cukru, droždí. Kváskem zalijeme škrobovou směs, ručně uhněteme tuhé těsto, pokud je moc řídké, raději přidáme škrobovou mouku (pokud dáme péct řídké, rychle vykyne a potom se srazí), nalijeme do nejlépe teflonové obdélníkové formy, ihned vložíme do studené elektrické trouby (event. remosky), kterou zapneme na 220 stupňů a pečema zezhora i zespodu přibližně 30minut. Než se trouba rozehřeje, chléb vykyne a velmi málokdy se stane, že se nepovede. Můžeme vylepšit tím, že před pečením posypeme nastrouhaným sýrem, případně i kmínem.
Je dobrý 2 dni, třetí den už jenom tak na topinky nebo knedlíky, čtvrtý den by již zplesnivěl.
| |