|
Poslední změna:
29.09.2007
|
Návštěvník číslo:
25956
|
ICQ:61783389
|
Copyright © 2003 Hell
|
|
DiskuseCeliakie
V této diskusi je 776 příspěvků, z toho 284 kořenových příspěvků.
|
|
ahoj lidi, už cca 3 a půl roku ujíždíme na zdravé stravě, snažíme se vše kupovat v bio kvalitě, nakupuji od farmářů a pečů jen ze špadlové mouky. Kamarádka mě nyní přivedla na myšlenku, že bych si měla pořídit tyto
bambusové vařečky kvůli zdravotní prospěšnosti....máte s tím nějakou zkušenost? Děkuji předem
|
|
|
|
ahoj lidi, už cca 3 a půl roku ujíždíme na zdravé stravě, snažíme se vše kupovat v bio kvalitě, nakupuji od farmářů a pečů jen ze špadlové mouky. Kamarádka mě nyní přivedla na myšlenku, že bych si měla pořídit
[url=https://tatogroup.com/cs/1563-kuchyn-a-jidelna]tyto[/url] bambusové vařečky kvůli zdravotní prospěšnosti....máte s tím nějakou zkušenost? Děkuji.
|
|
|
|
Zdravím, mému příteli dnes doktor oznámil, že musí držet přísnou bezlepkovou dietu. Momentálně jsem ve fázi zjišťovaní informací na internetu :o)) velice mi pomohly vaše stránky s výběrem potravin....
|
|
|
|
Tak rok sem nedal nikdo ani řádku,ale nevadí,snad sem občas někdo z potřebných zabloudí.Přidal jsem do receptáře svůj chlebový "manuál",ať se každému,kdo podle toho zkusí upéct chleba,zadaří a hlavně chutná.
Zároveň upozorńuji,že 28. května bude v Brně opět "bezlepkový jarmark"-viz http://www.klubceliakie.cz
"franta"
|
|
|
|
|
Dobrý den,
taky jsem tady byla již několikrát a všimla jsem si, že sem nikdo nepíše...tak nevím. Každopádně děkuji Vám za recepty, již jsem jich několik vyzkoušela a jsou perfektní! Jste moc šikovný, muž a takhle senzačně peče a ještě BLP !!! Tak hodně štěstí a nám celiatikům více takových mužů a receptů. Iva.
|
|
|
|
Květnové setkání celiaků v Brně
Vzhledem k úspěchu v loňském roce a vašemu velkému zájmu, jsme se rozhodli i letos uspořádat květnové Setkání celiaků v Brně. Setkání se uskuteční v sobotu 29. května 2010. Jako při jiných setkáních bude mít i letos možnost objednat si dopředu u některých vystavovatelů požadované zboží.
Pro zájemce jsou uvedeny v pozvánce podrobnosti setkání a webové stránky vystavovatelů:
pozvánka adresaklubových stránek- http://www.klubceliakie.cz
|
|
|
Předmět: bezlepkové odpoledne v brněnském Globusu. |
odpovědět |
Od:FRANTA |
21.03.2010 07:40
|
|
BEZLEPKOVÉ ODPOLEDNE V BRNĚNSKÉM GLOBUSU
18.03.2010
Akce byla plně obsazená,někteří “náhradníci“odešli s nepořízenou.
V úvodu vystoupily manažerky Globusu,paní Mašková (suché potraviny)a paní Němcová (uzeniny)-doufám,že jsem jména slyšel správně.
Z historie Globusu-firma působí hlavně v Německu a taky v Rusku.V naší republice je jich k dnešku 14,brněnský Globus byl první v r.1996.
Globus má v sortimentu 77 bezlepkových potravin a 114 druhů bezlepkových uzenin(uzeniny z vlastní výroby).K tomu pochopitelně spoustu dalších potravin,které nejsou speciálně pro celiaky,ale jsou rovněž bezlepkové.
Na bezlepkovém sortimentu se podílí tito dodavatelé-Kleis (Schär),Benkor, Jipek, Novalim,Labeta, Mantler, Kávoviny, Emco, Pé Cé Náchod, Wissa, Nový Věk,Frapé, Extrudo,Bezgluten,Encinger a Baltaxia-doufám,že jsem na někoho nezapomněl.
Na závěr svého vystoupení uspořádaly manažerky malou soutěž o Globusu(hlavně pro dětské účastníky).Drobnou pozornost dostaly i děti,které do soutěže nezasáhly.
Každý účastník měl na stole před sebou malé občerstvení od Globusu a během pokračování akce ,probíhaly ochutnávky i od zúčastněných firem.Rovněž každý účastník obdržel sešitky s recepty od firem Schär,Mantler a Jipek a k tomu velmi dobře „udělanou“ brožurku o celiakii a problémech kolem,kterou vydal Globus.
Protože se Dr. Kulhánek nemohl dostavit,přednesla odbornou přednášku o celiakii paní ing.Svobodová-Bušinová místo něj.
V přednášce,mimo základní informace o celiakii, byla zmínka o enzymech štěpících lepek na neškodné fragmenty-zatím je to „ve výzkumu“ a předpokládá se ,že to bude pouze doplněk v případech,kdy by „bezlepková strava“ mohla obsahovat větší (ovšem „zbytkové“) množství lepku.,než povoluje norma.
Další (známá)informace-sliznice tenkého střeva při neléčené celiakii je mnohem méně propustná,než zdravá-.k tomu byly i příslušné obrázky zdravé a poškozené sliznice.
Byly zdůrazněny (mimo jiné)i atypické příznaky celiakie a možnost sdružování celiakie s jinými autoimunitními nemocemi.
Ve své části uvedla ing Svobodová-Bušinová věcné informace k bezlepkové dietě,z nichž pouze vybírám
-financování bezlepkové diety představuje cca 3000kč na osobu měsíčně „navíc“.V této souvislosti uvedla ,že loňskou peticí (přes 11000 podpisů)se sněmovna nezabývala.
-problém „špalda“-pořád se najde hodně lidí,kteří tvrdí,že špalda se při celiakii může,což je hrubý omyl.Má až o jednu třetinu víc lepku ,než obyčejná pšenice.(Přeji „dobrou chuť“všem,kteří se domnívají,že lepek škodí i neceliakům a dávají špaldě přednost).
-naopak-bezlepková dieta neškodí „lepkovým“ členům rodiny kde se celiakie vyskytuje a mohou se bezlepkově stravovat,pokud to pro ně není finanční problém.
-maso ze zvířat,krmených obilím,nemůže obsahovat lepek,jak bylo mylně uvedeno v „Pokličce“.
-vysvětlení „NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č 41/2009,o složení a označování potravin,vhodných pro osoby s nesnášenlivostí lepku-glukózové sirupy,dextróza,maltodextrin a destiláty jsou pro celiaky bezpečné-byla řeč i o bezlepkovém pivu,které má být Globusu už brzy ke koupi.
-firma Öetker nechce označovat svoje výrobky jako vhodné pro celiaky,kvůli jakési „degradaci“ svých výrobků,jinak receptury i suroviny jsou stejné.
-zajímavost-ve spolupráci s VÚPP bylo testováno bezlepkové stravování v jedné základní škole ve Vyškově a FN Bohunice-nebylo zjištěno pochybení.
-ještě proběhlov rámci diskuze ,několik „obvyklých“ dotazů-kvůli nastalému „šumu“jsem moc nerozuměl,tak je neuvádím.
Po závěrečném potlesku proběhl nákup připraveného bezlepkového zboží
Zápis z této akce je „můj“,zcela subjektivní a neautorizovaný.Z pohledu člověka,který se stará o svoje „bezlepky“ hodnotím tuto akci velmi kladně.
|
|
|
Předmět: Zápis z 8. brněnského setkání celiaků |
odpovědět |
Od:FRANTA |
22.12.2009 16:48
|
|
K oživení těchto stránek jsem sem vložil můj,zcela subjektivní a neautorizovaný zápis z říjnového setkání celiaků na brněnském výstavišti.Tímto děkuji webmástrovi za to,že stránky udržuje stále v provozu a zároveň mu přeji klidné prožití vánoc a do nového roku jen to nejlepší "franta".
ZÁPIS Z 8. SETKÁNÍ CELIAKŮ V BRNĚ dne 24.10.2009
Na setkání jsem se dostavil cca v 8.30, (půl hodiny před začátkem), ale v předsálí se už čile "obchodovalo", i když někteří prodejci ještě "vybalovali". Pořídil jsem pár fotek a promluvil se známými (paní Sasovou, Rytinovou aj.). Zaujala mne účast firmy Bencor a možnost objednat některé bezlepkové směsi koření přes lékárnu. V devět hodin už nebylo v předsálí k hnutí a "obchod" byl v plném proudu. Nákup jsem ponechal na našich "ženských" a spíš jsem se motal v místnosti pro děti, kde probíhaly "obvyklé" hry, včetně malování různých ornamentů a obrázků na ruce, případně obličej. Z Verunky udělaly děvčata "tygra", i když má nejraději koně.
Odborná přednášková část začala asi v 10.30. Bohužel Dr.Utěšený se na poslední chvíli nemohl dostavit. Setkání zahájil předseda ing. Ježorek a odborný úvod zůstal jen na Dr. Bartuškovi. Vzhledem k obvyklému zmatku s nákupem většího množství Jizerky, objednané bez lecitinu, jsem tento úvod "prošvihl". V předsálí není možnost nějakého zvukového znamení (gongu), takže jsem nebyl sám, kdo se trochu opozdil.
Dr.Bartušek účastníky uvedl do problematiky celiakie a problémů s diagnostikou tohoto onemocnění. Vyjádřil se i o (možné) souvislosti počtu neplodných párů a nediagnostikovaných celiaků – podle Dr.Utěšeného jsme zemí, která má (v průměru k počtu obyvatel) nejvíce umělých oplodnění a nejméně diagnostikovaných celiaků. Celiakie se může projevovat izolovaně i jen na nervovém systému, jehož poruchy lze diagnostikovat pomocí CT, nebo NMR vyšetření, dále ve formě třeba jen zvýšených jaterních testů, nebo i ve formě "obecného" únavového syndromu. Dále se zmínil o tom, že známý výzkumník Dr.Alessio Fasano (Maryland) nazval celiakii "nemoc -chameleón", pro její množství (až 15) mimostřevních forem. V této oblasti je výzkum stále otevřený – jsou možné souvislosti s dalšími autoimunitními nemocemi, o kterých se dosud neví – ty známé jsou vyjmenovány na "průkazce celiaka", o které bude ještě řeč.
Hlavní část přednášky Dr.Bartuška se týkala zobrazovacích metod, používaných při vyšetřování (nejen) břišní dutiny. V úvodu se zmínil i o použití videokapsle s tím, že je to jen doplňkové vyšetření, vhodné v nejasných případech (dosavadní endoskopické metody neumožňují cílené prozkoumání celého tenkého střeva).
Dál se věnoval popisu zobrazovacích metod, s důrazem na ultrazvukové vyšetření. Probral podrobněji tyto možnosti: Rentgenové vyšetření, včetně CT, vyšetření pomocí magnetické rezonance (NMR) a ultrazvuku. Všechny tři metody dokážou zobrazit (nejen) detaily, potřebné k diagnostice celiakie, ale i k diagnostice Crohnovy choroby, nebo ulcerosní kolitidy.
Rentgen - CT se provádí na lačno – příprava – 50 minut před se musí vypít 2 l kontrastní látky a k tomu injekce další kontrastní látky do žíly. Pobyt v "tunelu" trvá asi 15 minut, během nich se aplikuje další injekce kontrastní látky.
VÝHODY: Posoudí se celá břišní dutina (i jiné orgány, než střeva) a zjistí se případný rozsah poškození. Metoda je vhodná zejména u Crohnovy choroby – umožňuje případný lokální zásah v nějakém ložisku.
NEVÝHODY: Radiační zátěž (ovšem v mezích radiační bezpečnosti) a možnost alergické reakce na kontrastní látku. Cena vyšetření asi 7 x vyšší, než ultrazvuk.
Není metodou první volby.
Magnetická rezonance – NMR - provádí se rovněž nalačno, se zhruba stejnou přípravou.
VÝHODY: Odpadá radiační zátěž a množství kontrastní klátky je menší, při srovnatelných výsledcích s CT.
NEVÝHODY: Pacient nesmí mít kardiostimulátor a případné "náhradní díly" (šrouby, dlahy, eventuálně kloubní náhrady), pokud jsou z magnetického materiálu. Vyšetření trvá déle a představuje pro pacienta určité nepohodlí (v "tunelu"je slyšet hluk - "rázy", způsobené chodem přístroje). Je nutná určitá spolupráce pacienta, podle pokynů obsluhy. Vyšetření je dražší, než CT a je méně dostupné, pro malý počet přístrojů. Používá se v komplikovaných případech, při nutnosti vyšetření opakovat, hlavně k vyloučení radiace rentgenovými paprsky.
Ultrazvuk – UZ, používá se asi od r.1965
VÝHODY: Zcela bez zátěžové vyšetření, není potřeba žádná příprava, je vcelku dobře dostupné a levné (cca 700,- Kč, oproti řádově 10.000,- Kč). Je potřeba přístroj střední třídy, kterých je dnes už dostatek.
NEVÝHODY: Je to (na rozdíl od CT a NMR) subjektivní dynamická metoda, u které velmi záleží na odborné způsobilosti a zkušenostech vyšetřujícího lékaře. Jistou nevýhodou je i "dosah" sondy, jen asi 7cm, což vadí hlavně při silnější vrstvě tuku na břiše a případných plynech ve střevě. Jistý problém, ztěžující orientaci, je i možný "zmatek" v uspořádání střev, vzniklý třeba po operaci.
Následně ukázal Dr.Bartušek na několika obrazech výsledky jednotlivých metod, s detailním odborným popisem. Nutno dodat, že přes množství detailů na tom laik moc nevidí, ale odborník pozná celiakii (i jiné maléry) téměř na 100%.
V případě pozitivního nálezu musí následovat racionální postup, zpravidla zakončený biopsií. V této souvislost zmínil Dr.Bartušek i možné následky nerozpoznané celiakie – lymfom a adenokarcinom tenkého střeva.
ZÁVĚR: Ultrazvuk je část vyšetřovacího algoritmu – nenahrazuje ani laboratorní vyšetření, ani biopsii. Umožňuje však rychlé a levné vyšetření "podezřelých" z celiakie, pokud je sliznice tenkého střeva již "viditelně" postižena.
POTLESK xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
V dalším se Dr.Bartušek věnoval názorným ukázkám ultrazvukového vyšetření a rovněž přispíval do následné diskuze.
Následně Ing. Ježorek seznámil zúčastněné s rámcovými výsledky screeningu celiakie, který probíhal v Jihomoravském kraji v období 10/2008 – 6/2009.
Vzhledem k tomu, že se jedná o obsáhlou studii, která je navíc v majetku zadavatele – VZP, není možné ji zveřejnit celou. Je ale vhodné informovat o pozoruhodných výsledcích. Například to, že velká část (téměř 60 % pacientů objeví toto onemocnění vlastním pozorováním příznaků. Největším problémem se jeví nízká informovanost praktických lékařů, pediatrů o příznacích, provázejících toto onemocnění. Zde může pomoci jen edukace jak odborné, tak i laické veřejnosti. K tomu účelu byla vytvořena „Průkazka celiaka“, kde jsou soustředěny tyto symptomy, podle kterých se pak může pacient i jeho ošetřující lékař zorientovat a zvolit správný postup při diagnostice a následné léčbě. Další informace o tomto screeningu mohou být zveřejněny až po odsouhlasení s VZP.
Vystoupení sl.Kateřiny Reichlové – jako členka Společnosti pro bezlepkovou dietu o.s. se zúčastnila konference AOECS konané na Maltě. Konference měla část pro delegáty a část formou odborných přednášek. Současně oznámila, že Společnost pro bezlepkovou dietu o.s. bude 28.11, pořádat v Praze (v sále UMČ Praha 8-U Meteoru) předvánoční trh bezlepkových produktů, spojený se seminářem pro výrobce a prodejce bezlepkových potravin, o evropském systému licencování symbolu přeškrtnutého klasu, chystaném AOECS. Dál se zmínila o problémech kolem ovsa – bylo podrobně diskutováno později. Na závěr svého příspěvku oznámila, že se bude příští rok v červnu, konat ve finském Tampere Evropský veletrh bezlepkových potravin.
Dále vystoupil Bc.Petr Dušák, představitel firmy Jizerské pekárny (hlavní partner letošního sekání). V prezentaci firmy zmínil již 15 let trvání bezlepkového provozu. Ve spolupráci s VÚPP vyvinuli "JIZERKU" a postupně až 50 dalších bezlepkových výrobků, které dodávají i do blízkého zahraničí (Slovensko, Německo). Pro distribuci výrobků s krátkou dobou trvanlivosti, zavedla firma vlastní zásilkový obchod.
Firma PRO-BIO, zastoupená paní ing.Dagmar Koutnou. Firma se specializuje hlavně na biopotraviny (3000 tun bioproduktů, obrat cca 170 milionů Kč). Od počátku roku 2009 najeli i na bezlepkový program, (včetně vlastního loga). Vyloučili možnou křížovou kontaminaci, dali do provozu novou linku, čistě na zpracování pohanky. Mají certifikát ISO. Rozbory na obsah gliadinu jim dělá jednak VÚPP, jednak si je dělají sami, metodou ELISA. Zmínila se, že tyto rozbory provádí osobně, tak jsem jí položil dotaz, jaká je mezní citlivost této metody – trochu jsem jí (nechtěně) zamotal hlavu, ale shodli jsme se na tom, že pod 5 mg/1kg (podle staré normy 0,5 mg/100g) se nedostane. Momentálně uváděné hodnoty, uváděné v nové databázi VÚPP (http://www.vupp.cz/czvupp/lepek/index.php ), se pohybují kolem 12 mg lepku/1kg potraviny, určené ke spotřebě, což je pro mnoho pacientů spíš matoucí. V tomto okamžiku se rozvinula bouřlivější diskuze kolem označení "může obsahovat stopy lepku", kterou ukončil ing.Ježorek "hlasováním" – kdo si takto označené potraviny raději nekoupí – zvedl se les rukou. Slečna Reichlová se v této části zmínila o problémech kolem "bezlepkovosti" ovsa. Tato otázka je stále otevřená, jak z hlediska odrůd ovsa, tak i z hlediska reakce některých celiaků (cca 5%) na avenin. Rovněž je ve hře, zvláště u nás, možnost kontaminace ovsa už na poli. Zatím, co v severských státech se oves při celiakii používá, jižní evropské státy ho odmítají. O bezpečnosti ovsa pro celiaky ještě nebylo rozhodnuto.
V souvislosti s množstvím účastníků akce a jejich nepoměru k členům klubu, se ing.Ježorek zmínil o důležitosti zvětšení členské základny – nutné pro jednání s "těmi nahoře".
Jedna paní (jméno jsem přeslechl) představila svoji novou prodejnu zdravé výživy v Kr. Poli – v objektu nového Semilassa a ing Ježorek připomněl zánovní akademickou restauraci – menzu, v areálu bohunického Univerzitního kampusu, s poměrně širokým bezlepkovým menu.
Jako poslední vystoupil představitel firmy EUROZONA, pan Veleba a pohovořil o objednacím systému bezlepkových produktů v lékárnách, který obsahuje už asi 200 položek. Zúčastnil se i následující diskuze, která byla bohužel "poznamenána" nepřítomností Dr.Utěšeného.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
DISKUZE
Na začátku musím uvést, že některým otázkám kladeným z pléna, nebylo ze záznamu rozumět, takže se omlouvám za případné nepřesnosti.
První otázka se týkala diagnostiky celiakie a zmatků kolem diagnózy – ptala se matka, jejíž dcera má celiakii prokázanou a matka (v rámci screeningu) má jen protilátky a biopsie se nezdařila - Dr.Bartušek i ing. Ježorek jí vysvětlovali složitost problému a typické příznaky i různé formy celiakie – uzavřeno s tím, že celiakie může být i bez výrazných příznaků a potíží.
Další otázky byly písemné
Otázka – s jakou pravděpodobností lze diagnostikovat z krve protilátky u dvouletého dítěte?
Odpověď – diagnózu nelze stanovit z jediného vyšetření v „jednom dni“ – vyšetření je nutno opakovat, přihlédnout i ke genetické dispozici, rodinné anamnéze, osobní anamnéze – Dr.Bartušek to přirovnal ke skládání „puzzle“ – pacient se při podezření sleduje déle, než aby se to odbylo jedním negativním výsledkem, zvlášť v případě, kdy je na celiakii „podezření“ z důvodu rodinné anamnézy.
Otázka – jak postupovat u dětí do dvou let, když je rodič celiak?
Odpověď – Dr.Bartušek – názory na tento problém se různí, ale Dr. Utěšený zastává názor čím dřív se diagnóza zjistí tím lépe pro pacienta. S narůstajícím věkem se diagnostika zhoršuje.
Otázka – za jak dlouho po nasazení diety lze ještě zjistit poškození střeva?
Odpověď – obecně platí, že střevo má poměrně velkou schopnost regenerace. Záleží i na stupni poškození a věku pacienta i jiných okolnostech – doba může být od řádu týdnů, až po rok i dva. Vyšetřením lze pozorovat obnovu řas, spolu se zmenšováním obtíží. V této souvislosti bylo upozorněno na důsledné dodržování diety i při vymizení obtíží a vysloven názor, že k úplnému uzdravení střeva nedojde už nikdy.
Otázka – je souvislost mezi celiakií a depresemi, pokud ano, tak jaká a proč?
Odpověď – Dr.Bartušek - „už jen z toho, že máte celiakii a nikdo vám nevěří“. Je i možnost, že některé složky lepku poškozují CNS – uvedl příklad „zlých dětí“, které se po nasazení diety „zklidní“. U celiakie se může vyskytnout i poškození neurologické vlivem kalcifikací nervových vláken i mozku. Celiakie deprese určitě způsobuje.
Otázka – může škodit lepek i neceliakům, pokud ano, tak jak?“ Zdravému“ člověku určitě ne, ale pan Veleba k tomu přidal názor z nějaké „alternativní“ přednášky, kdy je dávána do souvislosti celiakie (či jiné potíže) s množstvím lepku, obsaženém v obilí (aniž by se bral ohled na genetickou predispozici), což je matoucí – ani dnešní přešlechtěná pšenice (neplést s GMO), nezpůsobuje nedisponovaným lidem problémy. Možnost „zvyknutí si“ na lepek se dá vysvětlovat i tak, že jedinci disponovaní k celiakii (ve společenstvech, kde se obilí pěstovalo už před tisíci lety), vymírali bez potomstva a tak nepředali svoje geny dalším pokolením.
V této chvíli diskuze bylo uvedeno telefonní číslo, na kterém se je možno objednat k Dr.Bartuškovi na ultrazvuk – 54719 3597. Ordinuje se jednou za čtrnáct dnů, zpravidla v pondělí odpoledne a někdy bývá přítomen i Dr.Utěšený.
Pan Veleba si vzpomněl na jednu informaci – údajně se při vykopávkách v Egyptě našla pšenice z dob před naším letopočtem, která by pro obsah gliadinu mohla být označena za bezlepkovou.
Otázka z pléna – jestli může celiakie způsobovat kolapsové stavy? (Matka říká – syn, s celiakií od batolecího věku, konečná diagnóza stanovena až v sedmi letech – potom normálně vyrostl, ale dnes v pubertě mívá kolapsové stavy – Dr. Bartušek i Ing. Ježorek byli názoru, že to s celiakií nemusí mít přímou souvislost (k porušování diety údajně nedochází). Příčinu těchto stavů se lékařům nedaří najít.
Otázka – předškolní holčička s diagnózou Marsh 1 po „zátěži“ lepkem (kvůli definitivní diagnóze), skončila po deseti dnech na JIP – Dr. Bartušek i ing. Ježorek vyslovili (jako rodičové) názor, že by počkali na dietě až do dospělosti a nepoškozovali dětský organizmus v tomto věku, kvůli stanovení diagnózy.
Otázka – ptá se matka, jejíž syn je řidičem kamionu – problémy s diagnózou, po tříměsíční dietě mu bylo lépe, ale kvůli zaměstnání se nemá kde objednat. Ing. Ježorek při této příležitosti uvedl, že v dohledné době bude ve FN Bohunice zřízena ambulance pro dospělé celiaky. Uzavřeno s tím, že momentálně (v Brně) není lékař, který by „naslouchal“ dospělým celiakům.
Otázka - „tradiční dotaz“ na Éčka – odpovídá pan Veleba. Rozvinula se poněkud nepřehledná diskuze – pokusím se to nějak uspořádat.
Pan Veleba nejprve vysvětlil problematiku používání přídatných látek a jejich označování s tím, že většina těchto látek se přidává v tak malém množství, že to nemá na konečný obsah gliadinu v potravině vliv. V této souvislosti rozvedl i problematiku křížové kontaminace při výrobě a balení. Doporučil řídit se katalogy Eurozony, protože výrobky v nich uvedené, nemohou být takto kontaminované. Firma spolupracuje s výrobci a pokud by ke křížové kontaminaci mohlo dojít, tak takový výrobek nemůže v katalogu být. Zmínil se o obecné škodlivosti případných konzervantů na poškozené střevo, což ale nesouvisí přímo s bezlepkovostí potraviny. Tady záleží na osobním výběru potraviny – když je mně po něčem špatně, tak se tomu musím příště vyhnout – ale lepkem to není. Znovu zmínil problém změření „nuly“ lepku (gliadinu), jak už bylo řečeno v diskuzi s paní ing.Koutnou. Nemožnost změření nuly vede výrobce k onomu „může obsahovat stopy lepku“, aby vyhověl vyhlášce – takže dojde k absurditě, že na bezlepkové potravině je napsáno „může obsahovat stopy lepku. Katalogy Eurozony poskytují jistotu, že nemohlo dojít ke křížové kontaminaci. Je ale potřeba katalogy obměňovat (a sledovat i stránky Eurozony – www.euro-zona.cz) protože výrobce může i během roku změnit technologii (např. polévkové koření Klasik z Vitany, bylo bezlepkové, teď už lepek obsahuje, takže nebrat!) Problém čokolád Orion – je potřeba se řídit zase katalogem, protože se může lehce stát, že dojde k nějaké změně – třeba i přemístění výroby do jiného závodu. Výrobci, kteří spolupracují s Eurozonou na tuto změnu sami upozorní .
Možné alergeny jsou v katalozích uváděny oranžovým písmem u jednotlivých výrobků – laktóza, soja, vejce a pro diabetiky cukr – kolem laktózy se pan Veleba trochu zamotal – myslí se tím mléko obecně.
Další problém – karamel – pod tímto názvem se může skrývat kdeco. Zkaramelizovaný cukr je bezlepkový, ale „karamelky“ už bezlepkové být nemusí. Kofola i Coca cola, jsou bezlepkové.
Problém modifikovaných škrobů stále přetrvává, protože výrobce není povinen uvádět, o jaký škrob se jedná. V této situaci výrobce zpravidla používá škrob, který je momentálně na trhu nejlevnější a obaly má třeba na několik let dopředu. Proto raději uvede - „může obsahovat…“a tím se kryje. Za to, že „neobsahuje“, ho nikdo stíhat nemůže. Veškeré vyhlášky v této situaci se míjejí účinkem, protože výrobce půjde cestou „nejmenšího odporu“ a raději napíše, že obsahuje třeba i pšeničný škrob, i když ve skutečnosti je kukuřičný. V této souvislosti byl zmíněn i problém deproteinovaného pšeničného škrobu a možnost, že někteří celiaci jsou alergičtí obecně na pšenici (podobně jako na soju) i když z hlediska obsahu lepku, je všechno v pořádku.
Tady doporučil pan Veleba „novinku“ od firmy Nominal – směs na chleba s pohankou, k dostání v lékárnách.
Z pléna opět dotaz na modifikované škroby – E 1412 a E 1422 – Vzhledem k tomu, že těchto „Éček“ bývá v potravinách větší množství, je potřeba sledovat o jaké škroby se jedná, což je v katalozích Eurozony zohledněno. Výrobci naštěstí většinou používají kukuřičný, nebo bramborový škrob, kvůli nižší ceně.
Dotaz na nakupování bezlepkových výrobků v lékárnách – zřejmě ještě hodně lidí tento systém nezná a nepoužívá – pan Veleba znovu vysvětlil celou problematiku, včetně (možných) rozdílných cen. Jako hlavní výhodu m. j. uvedl počet lékáren (2600), kde je možno požadovanou potravinu získat nejpozději do 24 hod, což je výhodné, třeba při dovolené.
Eurozona má ve svých katalozích i léky a potravinové doplňky, z hlediska obsahu lepku – i o tom byla řeč.
Potom byl dotaz na arómata v čajích – v této souvislosti jsou spolehlivější větší výrobci, kteří balí jen svoje výrobky, protože je menší možnost křížové kontaminace. Problém je u firem, které balí zboží pro více výrobců – lepkové i bezlepkové.
Pivo!!! Ing. Ježorek oznámil, že vývoj českého bezlepkového piva (z pohanky) byl ukončen – zbývá testování a najít vhodného výrobce. Pokud pivo bude chutnat, výrobce se najde. V lékárnách pivo (i bezlepkové) prodávat nelze, protože se jedná o alkoholický nápoj.
Z pléna padla ještě otázka na plísňové sýry (Niva?) a možnost kontaminace při „očkování“ – nosič je údajně na bázi nějakých „drobtů“, či roztoku, které mohou obsahovat lepek. Pan Veleba řekl, že tyto sýry jsou testovány a jsou v pořádku.
Závěrečná otázka na pana Velebu se týkala další „klasiky“ – kukuřičných lupínků a ječného sladu, používaného při jejich výrobě. I když z hlediska testů jsou kukuřičné Bio lupínky od firmy EMCO vyhovující pro bezlepkovou dietu (několikrát testováno ve VÚPP), přesto znám lidi, kteří po nich mají problémy s protilátkami. Jedná se asi o výjimečnou citlivost.
Následoval potlesk a popřání šťastné cesty panu Velebovi.
Konec diskuze byl bohužel ochuzen nepřítomností Dr.Utěšeného, takže některé, především moje, otázky zůstaly bez odpovědi.
Otázka – na „exotické“ potraviny z hlediska alergií třeba na soju – odpověď – tyto možnosti jsou u celiaků bohužel dosti časté
Otázka na zvýšenou propustnost střev – odpovídá Dr. Bartušek – obecně je celiakie porucha vstřebávání – možnost průniku lepku poškozeným střevem popřel.
Úplně poslední otázku jsem Dr. Bartuškovi položil už bez mikrofonu – týkala se možných usazenin ve střevech – jestli je někdy u pacientů pozoroval. Tuto možnost zcela rozhodně popřel.
Mezitím ing. Ježorek setkání definitivně ukončil, s pozváním na zamýšlené akce, plánované na příští rok.
|
|
|
|
Zdravim vas,
na strankach www.bezlepkova-dieta.cz jsem spustil i bezlepkovou kucharku. uvitam vase prispevky.
Ondra
|
|
|
Předmět: nový obchod ( kamenný i internetový ) |
odpovědět |
Od:BLANKA |
28.12.2008 20:10
|
|
Dobrý večer, objevili jsme novou zdravou výživu. Takhle zásobovanou jsme ještě neviděli. Koukněte stojí to za to: http://www.vltava2000.cz/diety/
|
|
|
|
Veselého Silvestra a šťastný nový rok 2009 webmastrovi jakož i všem bezlepkářům přeje Franta.
|
|
|
|
Nějak se mně(kvůli potížím s internetovým připojením)" podařilo"vložit do receptáře odkaz a k tomu jeden recept řikrát,za což se omlouvám.
"franta".
|
|
|
|
Zdravím všechny "pamětníky".Do receptáře jsem přidal něco o pečení bezlepkového chleba v domácí pekárně.Třeba to někomu pomůže v začátcích,jako mně tento web před několika lety.Fotky jsou dostupné na
www.ivako.cz .
"franta".
|
|
|
|
Dobrý den. Zajímalo by mne jaký je vztah mezi celiakií a kouřením. Respektive jestli jako kuřák můžu nějak třeba geneticky ovlivnit rozvoj celiakie u syna. Bývalá žena tvrdí, že za jeho nemoc můžu já, že jsem kouřil od 15. Kde bych mohl zjistit pravdu? Jestli to prostě není jenom další podpásovka, která by mne u syna po rozvodu znemožnila?
|
|
|
|
|
Nejsem lékař, mám 23 letého syna s celiakii, nevím, jak dalece může tuto nemoc ovlivnit Vaše kouření. Ale jedno vím docela jistě, že Vaše žena by si zcela určitě nešla nějakou jinou záminku, za kterou určitě můžete. A jak by Vás před synem znemožnila.
S přáním hezkého dne Šárka
|
|
|
|
|
Na stánku jsem se díval. Docela zajímavý, možná je to to, co by mi mohlo pomoct. Kdyby bejvalka viděla, že to nemá kvůli mně. Kolik by stál ten GenScan pro dospělí?
|
|
|
|
|
Paní Věro, mohla by jste mi o tom testu napsat něco víc? Dala by se tak zjistit celiakie ještě PŘED tím, než se skutečně projeví? Protože já jsem byla dlouho nemocná než se zjistilo, že mám alergii na lepek. Syn má teprve dva roky, zatím vypadá, že je v pořádku, ale přeci jenom při každém průjmu nebo když blinká mám strach, jestli taky není nemocný. Mám obrovský strach, že něco z jeho zdraví zanedbám.
|
|
|
|
Předmět: Re: dědičnost celiakie |
odpovědět |
Od:Věra |
14.07.2008 10:17
|
|
Jožine, nejsem si jistá jak je to s tím kouřením, ale jestli si synek nese celiakii v genetické výbavě můžeš zjistit třeba genetickým testem GenScan. Musíš si ale zaplatit asi 13000 za dětský, ale dozvíš se i všechny ostatní nemoce ke kterým by mohl mít vrozenou dispozici.
|
|
|
|
Dobrý deň!
Radi by sme Vás informovali, že sme na serveri www.pandora.cz zriadili e-mailovú konferenciu Celiakia a bezlepková diéta, ktorá je určená nie len celiakom a/alebo ľudom držiacim bezlepkovú diétu, ale aj všetkým, ktorých táto téma zaujíma a ktorí chcú a vedia pomôcť.
Ako konferencia funguje?
Technologicky je konferencia založená na e-mailových správach. Do konferencie môžu prispievať iba prihlásení členovia a to tak, že odošlú svoj príspevok v e-mailovej správe na adresu celiakia@pandora.cz a následne každý člen konferencie (aj odosielateľ príspevku) obdrží e-mailovú správu s daným príspevkom. Ak chcete napríklad reagovať na niektorý z príspevkov, stačí na danú e-mailovú správu odpovedať.
Ako sa do konferencie prihlásiť?
Prihlásenie do konferencie je veľmi jednoduché. Vytvorte si prázdnu e-mailovú správu, ako prijímateľa správy zadajte adresu mailman@pandora.cz, do predmetu správy (subject) napíšte SUBSCRIBE celiakia a správu odošlite.
Pokiaľ ste pred tým neboli registrovaný na serveri www.pandora.cz, obdržíte potvrdzovaciu správu s Vašou registráciou. Pre potvrdenie registrácie stačí, ak na tejto správe zvolíte akciu Odpovedať na správu (alebo akciu funkčne identickú) a bez akejkoľvek zmeny správu odošlete naspäť. Následne obdržíte správu s informáciou, že Vaša registrácia prebehla úspešne. Od tejto chvíle ste registrovaným uživateľom servera www.pandora.cz.
Následne obdržíte potvrdzovaciu správu prihlásenia, ktorou sa overí, či sa do konferencie prihlasujete skutočne Vy. Pre jej potvrdenie je postup rovnaký ako u predošlej potvrdzovacej správe, a to odoslať, bez akejkoľvek zmeny, správu naspäť. Následne obdržíte správu s informáciou, že Vaše prihlásenie bolo potvrdené. Od tejto chvíle ste členom e-mailovej konferencie Celiakia a bezlepková diéta.
Celý postup prihlásenia a odhlásenia nájdete na stránkach http://pandora.idnes.cz/help_subscribe.php.
O čom do konferencie prispievať?
Správy v konferencii by sa mali týkať len témy, pre ktorú bola konferencia zriadená. Samozrejme, nie je povinné do konferencie prispievať, niekedy len postačí konferenciu čítať a získavať tým cenné informácie. Ak ste však odborník na celiakiu (lekár, lekárnik, diétna sestra, atď.) alebo na príslušnú legislatívu, prípadne máte iné znalosti a informácie, budú všetky Vaše poznatky, s ktorými sa v konferencii podelíte, adresované tej správnej skupine ľudí. A ak napríklad len radi varíte, nenechávajte si zaujímavé recepty iba pre seba.
Ďakujeme a veríme, ze naša iniciatíva bude pre všetkých zúčastnených prínosom. Spoločne nám to pôjde ľahšie!
Majo a Maťa Koišovci
info@bezlepkovestranky.sk
|
|
|
|
Ahoj lidi,
po mejake dobe jsem si vsiml ze to tu nekdo zaspamoval. Promazal jsem to a udelal jsem nejake zakladni opatreni, zeemail smi byt pouze s koncovkou cz a sk. Pokud se zde objevi ty spamove zpravy znova, prosim napiste me na ICQ a ja vytvorim nejaky filtr na bazi IP. Pokud ani to nepomuze bude nacase maknout a dodelat novy hellweb s jednoduchou registraci a nebo s rozpoznavanim a generovanim obrazku.
H.
|
|
|
|
Veselého Silvestra a šťastný nový rok webmastrovi jakož i všem bezlepkářům přeje Franta.
|
|
|
Předmět: Nová kniha pre celiatikov |
odpovědět |
Od:PIANO |
21.12.2006 14:36
|
|
Dobrý deň,
nečítala som si všetky príspevky, tak neviem či sa nebudem opakovať, len by som chcela dať na vedomie, že vyšla v Čechách kniha v nakladeteľstave www.vasut.cz "Vaříme zdravě bez lepku". Je tam uvedených 80 chutných a zdravých jedál pri tomoto ochorení. A v tomto predvianočnom období tu nájdete dostatok receptov práve na pečenie, ktoré sú také vzácne. Z tohto hľadiska ju pokladám za veľmi dobrú. Autori: Trudel Marquardt a Britta-Mari Lanzenberger.
Prajem prekrásne a pokojné Vianoce, veľa zdravia, šťastia a lásky v novom roku 2007.něco
|
|
|
|
Krásné Vánoce a v novém roce hoooodně zdraví, láky a trošku štěstíčka všem.
|
|
|
|
|
samozřejmě že lásky :)
a těmto stránkám, ať to malinko ožije a ať tu najdou lidičky inspiraci. Pro nás na začátku diety byly tyto stránky nejlepší :)
|
|
|
Předmět: Sdruzeni celiaku v Hradci Kralove |
odpovědět |
Od:Ondra |
20.10.2006 09:55
|
|
Dobry den,
rad bych pozval vsechny se zajmem o celiakii, bezlepkovou dietu na nase setkavani.
Priste se sejdeme 23. 11. 2006 v 17.00 na dětské klinice Fakultni nemocnice Hradec Kralove
za Sdruzeni celiaku CR Ondra Pavlicek
Pro blizsi informace mne kontaktujte na e-mail
|
|
|
|
|
Podporované projekty (vřele doporučuji)
|
Bezdrátová síť v Plzni
PilsFree
|
|
Moje oblíbené WWW stránky (vřele doporučuji)
|
Zpravodajství ze světa nejrychlejších vozů naší planety:
Formule 1
Zpravodajství ze světa videa, TV karet, kodeků a tak podobně:
TV Freak
Zpravodajství ze světa počítačů a všeho kolem:
Živě
Zpravodajství ze světa počítačů:
PcTuning
Zpravodajství ze světa mobilů:
MobilMania
Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru.
BonusWeb
Češtiny do her a programů:
Češtiny
Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru:
Doupě
Vyhledávací server:
Google
|
|
|
|