|
02.08.2003, pečivo slané
housky z chlebováho těsta "Smutný"
Potřebujeme:
1/4 kg chlebové směsi pana Smutného
1/2 sáčku suchého instantního droždí
1/4 litru vlažné vody
tuk/Omega/ na vymazání formiček
trocha Mišutky/kukuřičná strouhanka/ na vysypání formiček
sezamové semínko, lněné semínko nebo koření, co je doma
asi1/2 metr silnějšího alobalu
Vlastní příprava:
směs dobře promíchám s droždím a přileju vodu. Dobře vařečkou rozmíchám, těsto je řídké a nemělo by mít žmolky.
Připravíme si alobal, celý kus namastím omegou a rozstřihnu na 6 stejných čtverců. Ty pak pomocí prstů naformuju do misky z umělé hmoty která mi zůstala po ananas. jogurtu s kokosem. Opatrně sundám, co přebývá zahnu nebo ustřihnu a takto si připravím 6 alobal. formiček. Alobal zůstává vymaštěný, tak už ho jen vysypu Mišutkou. Vylévám těsto do každé z nich přibližně stejné množství. Opatrně přeložím na mřížku z trouby a nechám vykynout asi1/2hod/. Pak sypu semínka, kmín a pod. Vkládám do trouby péct. Na dně trouby mám nádobu s vodou.Peču při horním i spodním hřejícím tělese -10 min. při 240 stupních C, pak uberu na 190 stupňů a peču dalších 30 minut. Vytáhnu z trouby a každou housku v misce obrátím a dám dopéct "spodní kůrku" asi na 3 - 5 minut, až po zlatavou barvu.
Houstičky jsou moc dobré, křupavé, Romanka je pojídá ještě teplé, samotné nebo jen s máslem. Když vůbec nějaké zůstanou na druhý den, rozpékáme je v troubě s masem, salámem, sýrem a zeleninou jako běžné hamburgery.
Zkoušela jsem péct i v malých plechovkách po konzervách, jde to dobře, ale už to nejsou tvarově žemličky, ale kdo by nezvladl alobal. misky, dá se i takto, ale doporučuji také převracet a dopékat kůrku. Chystejte, pečte, ochutnejte, nebudete litovat, dobrou chuť.
Marcela a Romča
| |