|
19.03.2005, chléb
O chelbíčku / jak ho dobře upéct
¼ kg mouky na chléb / p. Smutný/
2-6 lžic jiné bezlepk. mouky/ někdy i 2 druhy
1 malý uvař.brambor /nemusí být/
½ bal.such.droždí
asi ½ lžičky xanthanu
asi ½ lžičky karob.moučky
asi ½ lžičky psylia/vlákniny
menší ½ lžičky soli /větší špetku/
cukru stejně jako soli
¼ l vlažné vody
lžička citronky a lžička octu
Dobře promísím suché směsi, přidám vodu, ve které jsem o 10 minut dříve namočila psylium a droždí. Přidám jemně nastrouhaný brambor, citron.šťávu,ocet a zapracuji těsto vařečkou tak dlouho, až nemá hrudky. Lepší je hnětat robotem asi 5 – 10 minut, ale z počátku jsem míchala ručně a byl také dobrý. Chce to ale svůj čas/asi půl hoďky míchání/ trošku „síly“ v rukou a hlavně - dohladka. Ze zadělávací misky „přendám“ do dobře vymazané /rostinným tukem nebo sádlem/ pečící formy, vysypu semínky nebo kmínem a těsto uhlazuji otočenou velkou lžící průběžně máčenou ve vodě do úplně hladké plochy a nechám kynout nepřikryté na teplavém místě. Do ½ hod. hlídám, aby se těsto zvedlo, ale „ nechtělo utéct“. Časem totiž řídne a pak by se už nezvedlo. Musí se zvednout asi o ¼ svého objemu. Proto nádoby neplňte docela, nechte chlebíčku „místo ke kynutí“. Pak postříkám olejem ze spreje/jde to olejem i jemně polít a rozetřít dlaní – celoplošně. Posypu semínky, solí nebo kořením. Velmi si chválím pečení v keramice, koupila jsem v Bille italské„ zapékací misky“. Dávám do předehřáté trouby, kde mi na dně stojí rendlík s vodou a dávám péct na 15 min. při 240 stupních. Pak ubírám na 190 stupňů a peču 35 minut. Voda nesmí stát přímo pod peč. nádobami, musí být mimo, aby se těsto nad ní „neuvařilo“ v přímé páře. Peču na mřížce, na druhé drážce, asi ve spodní 1/3 trouby, horním i spodním topným tělesem. Pokud není ze spodní části upečený do křupava, vyklopím na mřížku „vzhůru nohama“ a dávám hodně nahoru na 5 minut/240stupňů dokřupnout zpět do trouby. Teď už ale hlídám, aby se nepřipálil.
Většinou dělám najednou 2 a více chlebů. Do trouby mi vejdou 4 tyto misky, dávky surovin násobím. Z plynovou troubou zkušenosti nemám, ale věřím, že se to dá přizpůsobit.
Chléb je vynikající čerstvý. Sníme kolik sníme, zbytek nakrájený a proložený folií nebo sáčky po dvou krajíčcích/ Romčiny porce ke svačinkám /, dávám mrazit a později odebírám po dvojicích krajíčků podle potřeby, a nechávám volně rozmrazit.
Můj tip a Romančina jednička: Vychladlý chléb nakrájím na krajíčky, mažu máslem, obkládám krájenými rajčátky a cibulkou. Sůl a pepř nesmí chybět. Dobrou chuť.
Pečte s láskou a na chlebíčku se to pozná.
| |