Vítejte!
HŘÍŠNÍCI NOVÝ UŽIVATEL

nepřihlášený uživatel


Právě si tyto stránky čte 1 člověk.
Poslední změna:
29.09.2007
Návštěvník číslo:
25956
ICQ:61783389
Copyright © 2003
Hell

Celiakie

Recepty (56)

 

19.03.2005, chléb

O chelbíčku / jak ho dobře upéct

¼ kg mouky na chléb / p. Smutný/
2-6 lžic jiné bezlepk. mouky/ někdy i 2 druhy
1 malý uvař.brambor /nemusí být/
½ bal.such.droždí
asi ½ lžičky xanthanu
asi ½ lžičky karob.moučky
asi ½ lžičky psylia/vlákniny
menší ½ lžičky soli /větší špetku/
cukru stejně jako soli
¼ l vlažné vody
lžička citronky a lžička octu

Dobře promísím suché směsi, přidám vodu, ve které jsem o 10 minut dříve namočila psylium a droždí. Přidám jemně nastrouhaný brambor, citron.šťávu,ocet a zapracuji těsto vařečkou tak dlouho, až nemá hrudky. Lepší je hnětat robotem asi 5 – 10 minut, ale z počátku jsem míchala ručně a byl také dobrý. Chce to ale svůj čas/asi půl hoďky míchání/ trošku „síly“ v rukou a hlavně - dohladka. Ze zadělávací misky „přendám“ do dobře vymazané /rostinným tukem nebo sádlem/ pečící formy, vysypu semínky nebo kmínem a těsto uhlazuji otočenou velkou lžící průběžně máčenou ve vodě do úplně hladké plochy a nechám kynout nepřikryté na teplavém místě. Do ½ hod. hlídám, aby se těsto zvedlo, ale „ nechtělo utéct“. Časem totiž řídne a pak by se už nezvedlo. Musí se zvednout asi o ¼ svého objemu. Proto nádoby neplňte docela, nechte chlebíčku „místo ke kynutí“. Pak postříkám olejem ze spreje/jde to olejem i jemně polít a rozetřít dlaní – celoplošně. Posypu semínky, solí nebo kořením. Velmi si chválím pečení v keramice, koupila jsem v Bille italské„ zapékací misky“. Dávám do předehřáté trouby, kde mi na dně stojí rendlík s vodou a dávám péct na 15 min. při 240 stupních. Pak ubírám na 190 stupňů a peču 35 minut. Voda nesmí stát přímo pod peč. nádobami, musí být mimo, aby se těsto nad ní „neuvařilo“ v přímé páře. Peču na mřížce, na druhé drážce, asi ve spodní 1/3 trouby, horním i spodním topným tělesem. Pokud není ze spodní části upečený do křupava, vyklopím na mřížku „vzhůru nohama“ a dávám hodně nahoru na 5 minut/240stupňů dokřupnout zpět do trouby. Teď už ale hlídám, aby se nepřipálil.
Většinou dělám najednou 2 a více chlebů. Do trouby mi vejdou 4 tyto misky, dávky surovin násobím. Z plynovou troubou zkušenosti nemám, ale věřím, že se to dá přizpůsobit.
Chléb je vynikající čerstvý. Sníme kolik sníme, zbytek nakrájený a proložený folií nebo sáčky po dvou krajíčcích/ Romčiny porce ke svačinkám /, dávám mrazit a později odebírám po dvojicích krajíčků podle potřeby, a nechávám volně rozmrazit.


Můj tip a Romančina jednička: Vychladlý chléb nakrájím na krajíčky, mažu máslem, obkládám krájenými rajčátky a cibulkou. Sůl a pepř nesmí chybět. Dobrou chuť.

Pečte s láskou a na chlebíčku se to pozná.

 

Přihlášení

Jméno

Heslo

Podporované projekty (vřele doporučuji)

Bezdrátová síť v Plzni 
PilsFree

Moje oblíbené WWW stránky (vřele doporučuji)

Zpravodajství ze světa nejrychlejších vozů naší planety:
Formule 1

Zpravodajství ze světa videa, TV karet, kodeků a tak podobně:
TV Freak

Zpravodajství ze světa počítačů a všeho kolem:
Živě

Zpravodajství ze světa počítačů:
PcTuning

Zpravodajství ze světa mobilů:
MobilMania

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru.
BonusWeb

Češtiny do her a programů:
Češtiny

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru:
Doupě

Vyhledávací server:
Google

Odkazy na podobné stránky

Oficialní stránky celiaků v České republice :
www.celiac.cz

Dieta a recepty

Bezlepková dieta

Bezlepka

Společnost pro bezlepkovou dietu

xvodva00
(stránky jednoho z uživatelů (RUDA) HellWEBu, také o celiakii)

Bezlepku

Safe & Forbidden Lists
(co není povoleno, je zakázáno.)

Best gluten-free recipes

Gluten Free Kitchen

Gluten Free Pantry Recipes
(komerční stránky)

Sdružení v zahraničí

Celiakia
(SK)

Celiac Disease Foundation
(USA)

The Coeliac Society of the U.K.

Canadian Celiac Association
(anglicky a francouzsky)

Deutsche Zöliakie Gesellschaft e. V.

Österreichischen Arbeitsgemeinschaft Zöliakie

Association Francaise Des Intolérants Au Gluten

Associazione Italiana Celiachia

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Associaçao Portuguesa dos Doentes com Intolerância ao Glúten
(umíte portugalsky?)

Asociaciones de Celíacos en Espana
(od Španělů bychom se mohli učit...)

Svenska Celiakiförbundet / SCF

Suomen Keliakialiitto ry
(také v angličtině)

Asistencia al celiaco de la Argentina

... a další

Svaz pacientů České republiky

www.zdrav.cz

Celiac Support Page
(kompletní informace)

FAQ
(Frequently Asked Questions)

Coeliac disease.
(Published by Inform New Zealand ©1997)

Celiac Disease Links
(linky, odkazy, adresy...)

Mental Health Net - Gluten Intolerance Resources
(linky, odkazy, adresy...)

Gluten free and low protein products sold all over North America and Europe
(komerční stránky - francouzsky, italsky, anglicky)

CD in different languages, translations for travelling
(...jak se to jenom řekne?)

Celiac Disease Webring
(více než padesát odkazů z celého světa)

zpět na předchozí stránku
Copyright © 2003 Hell
doporučené rozlišení 1024x768