|
26.03.2005, Chléb a maso
Velikonoční zapékaný chléb
1/ Uzeninové housky z chlebového těsta.
3 nadrobno nakrájené cibule osmažím dozlatova na oleji, 2 klobásy / třeba Valašská bezlepková/ nakrájím na velmi malé kousky. Smíchám dohromady a spojím s asi 20 dkg vymíchaného těsta, ze kterého peču běžně chléb. Recept jsem psala dříve: základ- mouka pana Smutného. Nakladu stejnoměrně do forem na housky, já do čtyř misek /1miska cca-4x11 cm, myslím, že by dávka vyšla dobře i do mufínkové formy / 6 ks.
Uhladím pomocí vody, pokmínuji, případně osolím hrubou solí, sypání trochu „natlačím“ do těsta, aby později neopadlo. Nechám asi 20-30 minut vykynout. Peču při teplotě a tak dlouho jako „náš“chlebíček. Po upečení sice, díky uzenině, trochu „spadnou“, ale i přesto jsou vynikající.
2/ Plněné velikonoční chleby
krajově tzv.- chlebovníky, plecovníky, šoudrs, apod…..
Po různých nezdarech jsem vyhodnotila jako opravdu vynikající mouku Finax v oranžové krabici, použila jsem a trochu upravila recept na Foccacia chléb z receptů firmy SH PRODIET.
Na tři chleby – 3 valašské klobásy, 20 – 30 dkg uzeného masa/my domácí uzený bůček/. Všechny uzeniny vařím v páře cca 1,5 hodiny. Nechám vychladnout a připravím si těsto.
330 ml vody – použila jsem slanou a masnou „ polévku“ nakapanou z uzenin, při použití čisté vody – 1 kávová lžička soli a 2 lžíce oleje. Dále pak18 g čerstvého droždí, 1 čaj lžičku vlákniny Fibre Husk, 1/2lžičky medu.
Rozdrobte droždí, přidejte uz. polévku a míchejte až do rozpuštění. Pak vlákninu a med a nechte 10 min.bobtnat. Přidejte 270 g směsi s malou lžičkou xanthanu / nemusí být /.
Do hladka vymíchejte. Nechte odpočinout asi 30 – 40 minut.
Na 3 keramické formy 14 x 21 x 6 cm nastříhám peč.papír, do každé misky rozetřu na dno až do boků po 10 dkg těsta. Stačí tenká vrstva těsta a co nejlépe „vytáhnout“ mokrou lžící nahoru po papíru. Naložím vždy 1 klobásku, vedle ní pak přibližně stejně veliký hranolek uzeného a naložím zase 10 dkg těsta. Pomocí mokré lžíce zahladím těsto do tvaru bochánku.
Posypu kmínem, potřu olejem a nechám kynout asi 30 minut. Předehřeji troubu na 170°C a peču 30 – 50 minut ve středu trouby, později níže, /podle potřeby/. Asi 5 minut před dopečením, vytahuji z forem, potřu celé vodou a nechám v troubě „dokřupnout“ na mřížce horkým vzduchem při stejné teplotě. Vytahuji krásně zlatavé bochníčky. Chuťově téměř k nerozeznání od těch, které peče každý rok o velikonocích naše babička.
Dobrou chuť!!!
| |