|
13.10.2005,
Nový chléb
350g Smutný/chlebovka
350g Jizerka
po jedné lžičce soli, cukru, karobu, vlákniny/jitrocel/, citronu a octu
1 lžíce oleje
2 bal. instant droždí Oetker
1/2 l vody
Nejdříve si do dvou čtvrt litr. hrníčků s vodou namočím - do jednoho droždí, do druhého vlákninu a nechám 5 minut bobtnat. Odvážím suché suroviny a promíchám, přileju namočené suroviny, ocet, citron a znovu promíchám. Dám vymíchat robotem dohladka, přidám olej, prohnětu a nechám cca 5 minut odpočinout. Přendám do vymaz. a semínky vysyp. nádob / já - keramické/ uhladím mokrou lžící, posypu semínky, máznu olejem a nechám kynout asi hodinu už přímo v troubě při teplotě cca20°C. Těsta z této dávky je asi 1,300Kg, do nádob je přendávám jken asi do poloviny jejich obsahu, aby měl chlebíček kam vykynout a "neutekl"ještě před pečením. Peču horním a spod. tělesem 15 minut při 240 °C, pak snižuji na 190°C a peču ještě asi 45 minut, pokud není část, co byla v nádobě křupkavá, dávám dopékat na pár minut bez nádoby.
Chlebíček je vynikající i po rozmražení, postup vypadá složitě, ale po pár kusech to jde samo automaticky a stojí to za to. Dobrou chuť!!!
Pajurková M.
| |