Vítejte!
HŘÍŠNÍCI NOVÝ UŽIVATEL

nepřihlášený uživatel


Právě si tyto stránky čte 1 člověk.
Poslední změna:
29.09.2007
Návštěvník číslo:
25956
ICQ:61783389
Copyright © 2003
Hell

Celiakie

Recepty (56)

 

01.10.2008,

Pečení chleba v domácí pekárně

PEČENÍ BEZLEPKOVÉHO CHLEBA V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ

Ke zkouškám byla použita pekárna s dvěma lopatkami(háky),program „rychlý“-cca 2 hod.

„Moje“ mouky-směsi

První směs
Dva díly Jizerka
Dva díly Unimix (směs na pečivo-možno i Rytinová,nebo Kroner)
Jeden díl pohanková(Šmajstrla)
Jeden díl kukuřičná hladká

Druhá směs
Dva díly Jizerka
Jeden díl pohanková(Šmajstrla)
Jeden díl kukuřičná hladká

Třetí směs
Dva díly Unimix (směs na pečivo)
Jeden díl pohanková (Šmajstrla)
Jeden díl kukuřičná hladká

Směsi namícháme a nasáčkujeme po 0,5 kg

Ostatní složky
Sušená bramborová kaše „Natura“
Lněné semínko mleté
Kmín mletý
Chlebové koření mleté (fenykl a koriandr v poměru 1:1)
Psylium
Xantan (nebo guarová guma)
Tuk (olej,nebo vepřové sádlo)
Ocet
Sůl
Voda
Bílý jogurt(možno vynechat)
Droždí (kvasnice v kostce,nebo sušené)
Cukr mletý

Receptura je navržena tak,aby si mohly vybrat i osoby alergické na mléko(kasein),sóju i sójový lecitin,případně deproteinovaný pšeničný škrob.

RECEPT

0,5 kg moučné směsi (dle výběru)
10 g bramborové kaše „Natura“ (2 káv.lž.)
10 g mleté lněné semínko (2 káv.lž.)
5 g mletý kmín (1 čaj. lž – dle chuti)
1 g chlebové koření (1rov. čaj. lž. – dle chuti)
1,5 g psylium (1 rov. káv.lž.)
1,5 gxantan (1 rov. čaj.lž.)
10 g sůl (1 káv.lž.)
1 polévková lžíce octa
2 polévkové lžíce oleje,nebo tekutého sádla
2 polévkové lžíce bílého jogurtu (možno vynechat)
0,43 až 0,46 l vody (podle toho ,jestli byl použit jogurt)
1/3 kostky kvasnic (nebo asi půl sáčku sušených)
1 káv.lž. mletého cukru (na zákvas)


POSTUP

Připravíme si pekárnu,zkontrolujeme ,jestli se volně otáčejí hřídelky v nádobě a celou nádobu,hřídelky i lopatky namažeme ,nejlépe tekutým sádlem.Nádobu nasadíme do pekárny a pekárnu připojíme k el.síti.Zvolíme rychlý program a střední barvu kůrky.
Z odměřeného množství vlažné vody,trochy směsi,lžičky cukru a kvasnic uděláme zákvas(aby se poznalo,jestli kvasnice „pracují“).Doporučuji i při použití sušených kvasnic.
Zákvas nalijeme do nádoby,na to přidáme všechny suché složky,zavřeme víko a stiskneme start.Na displeji je asi 1:58 a dvojtečka začne „blikat“-zároveň se údaj na displeji snižuje po minutách.Asi po pěti minutách začne pekárna míchat, chvíli počkáme a přidáme postupně jogurt,a ocet.Během hnětení pekárna „zapíská“ (na displeji je 1:33) přidáme olej ,nebo tekuté sádlo.Na konci hnětení(na displeji je 1:21,ale pekárna „nepíská“-nutno pohlídat),je možno vytáhnout lopatky(nejlépe prsty,aby se nepoškodil teflon) a těsto uhladit mokrou stěrkou.
Lopatky je možno ponechat až do upečení,ale zůstanou po nich v chlebu „díry“.
Vlastní pečení nastane,když je na displeji údaj0:55.Během kynutí a pečení pekárnu neotvíráme,těsto by mohlo“spadnout“.Po skončení pečení udržuje pekárna ještě po dobu jedné hodiny režim „přihřívání“.Místo toho je možno pekárnu „zastavit“přidržením tlačítka START-STOP asi na pět sekund a potom naprogramovat pečení,(dopečení –podle potřeby),konec po cca 15 minutách je nutno pohlídat a pekárnu vypnout“ručně,jinak by pekla celou hodinu.
Doporučuji prostudovat podrobně návod k použité pekárně-i když jsou většinou „na jedno brdo“,jednotlivé časy i ovládání se mohou lišit.Žádná z podobných pekáren nemá při rychlém programu odložený start.Je nutno zvolit takový program,aby bezlepkové těsto kynulo jen jednou a potom už se nemíchalo,ani“nehladilo“-u některé pekárny je nutno vyndat lopatky už před touto operací(před „hlazením“).Časové-funkční-tabulky pro jednotlivé pekárny se dají stáhnout z internetu.


ZHODNOCENÍ

S pekárnou jsem provedl několik „pokusů“ program „klasik“ je na bezlepkový chleba naprosto nevhodný,chleba překynul a propadl se,přesto byl ale „jedlý“. Jak je vidět z výše uvedeného postupu,pekárna není plně automatická a vyžaduje určitý dohled.Některé modernější pekárny mají možnost nastavení individuálního programu,ale s tím nemám zkušenost.
Přesto si myslím že v určité situaci může být domácí pekárna dobrým pomocníkem při dodržování bezlepkové diety,(i když dávám přednost pečení většího množství v horkovzdušné troubě).


DOPLŇKY

Fotky 0.2 až 0.7 ukazují první pokus,
0.8 a 0.9 bublinu uprostřed chleba.vzniklou při kynutí.
1.1 díry po hácích
1.2 a 1.3 výsledek programu „klasik“
1.6 a 1.7 chleba jen z dávky 350g směsi (ostatní složky je nutno úměrně zmenšit)

V pekárně jsem vyzkoušel i hnětení těsta,ale moc mne to „nenadchlo“,lepilo to i na teflon a nejvíc na ty lopatky.Myslím ,že jednodušší je použít vhodnou nádobu a ruční hnětač.

22.09.08.
F.

 

Přihlášení

Jméno

Heslo

Podporované projekty (vřele doporučuji)

Bezdrátová síť v Plzni 
PilsFree

Moje oblíbené WWW stránky (vřele doporučuji)

Zpravodajství ze světa nejrychlejších vozů naší planety:
Formule 1

Zpravodajství ze světa videa, TV karet, kodeků a tak podobně:
TV Freak

Zpravodajství ze světa počítačů a všeho kolem:
Živě

Zpravodajství ze světa počítačů:
PcTuning

Zpravodajství ze světa mobilů:
MobilMania

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru.
BonusWeb

Češtiny do her a programů:
Češtiny

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru:
Doupě

Vyhledávací server:
Google

Odkazy na podobné stránky

Oficialní stránky celiaků v České republice :
www.celiac.cz

Dieta a recepty

Bezlepková dieta

Bezlepka

Společnost pro bezlepkovou dietu

xvodva00
(stránky jednoho z uživatelů (RUDA) HellWEBu, také o celiakii)

Bezlepku

Safe & Forbidden Lists
(co není povoleno, je zakázáno.)

Best gluten-free recipes

Gluten Free Kitchen

Gluten Free Pantry Recipes
(komerční stránky)

Sdružení v zahraničí

Celiakia
(SK)

Celiac Disease Foundation
(USA)

The Coeliac Society of the U.K.

Canadian Celiac Association
(anglicky a francouzsky)

Deutsche Zöliakie Gesellschaft e. V.

Österreichischen Arbeitsgemeinschaft Zöliakie

Association Francaise Des Intolérants Au Gluten

Associazione Italiana Celiachia

Nederlandse Coeliakie Vereniging

Associaçao Portuguesa dos Doentes com Intolerância ao Glúten
(umíte portugalsky?)

Asociaciones de Celíacos en Espana
(od Španělů bychom se mohli učit...)

Svenska Celiakiförbundet / SCF

Suomen Keliakialiitto ry
(také v angličtině)

Asistencia al celiaco de la Argentina

... a další

Svaz pacientů České republiky

www.zdrav.cz

Celiac Support Page
(kompletní informace)

FAQ
(Frequently Asked Questions)

Coeliac disease.
(Published by Inform New Zealand ©1997)

Celiac Disease Links
(linky, odkazy, adresy...)

Mental Health Net - Gluten Intolerance Resources
(linky, odkazy, adresy...)

Gluten free and low protein products sold all over North America and Europe
(komerční stránky - francouzsky, italsky, anglicky)

CD in different languages, translations for travelling
(...jak se to jenom řekne?)

Celiac Disease Webring
(více než padesát odkazů z celého světa)

zpět na předchozí stránku
Copyright © 2003 Hell
doporučené rozlišení 1024x768