|
01.10.2008,
Pečení chleba v domácí pekárně
PEČENÍ BEZLEPKOVÉHO CHLEBA V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ
Ke zkouškám byla použita pekárna s dvěma lopatkami(háky),program „rychlý“-cca 2 hod.
„Moje“ mouky-směsi
První směs
Dva díly Jizerka
Dva díly Unimix (směs na pečivo-možno i Rytinová,nebo Kroner)
Jeden díl pohanková(Šmajstrla)
Jeden díl kukuřičná hladká
Druhá směs
Dva díly Jizerka
Jeden díl pohanková(Šmajstrla)
Jeden díl kukuřičná hladká
Třetí směs
Dva díly Unimix (směs na pečivo)
Jeden díl pohanková (Šmajstrla)
Jeden díl kukuřičná hladká
Směsi namícháme a nasáčkujeme po 0,5 kg
Ostatní složky
Sušená bramborová kaše „Natura“
Lněné semínko mleté
Kmín mletý
Chlebové koření mleté (fenykl a koriandr v poměru 1:1)
Psylium
Xantan (nebo guarová guma)
Tuk (olej,nebo vepřové sádlo)
Ocet
Sůl
Voda
Bílý jogurt(možno vynechat)
Droždí (kvasnice v kostce,nebo sušené)
Cukr mletý
Receptura je navržena tak,aby si mohly vybrat i osoby alergické na mléko(kasein),sóju i sójový lecitin,případně deproteinovaný pšeničný škrob.
RECEPT
0,5 kg moučné směsi (dle výběru)
10 g bramborové kaše „Natura“ (2 káv.lž.)
10 g mleté lněné semínko (2 káv.lž.)
5 g mletý kmín (1 čaj. lž – dle chuti)
1 g chlebové koření (1rov. čaj. lž. – dle chuti)
1,5 g psylium (1 rov. káv.lž.)
1,5 gxantan (1 rov. čaj.lž.)
10 g sůl (1 káv.lž.)
1 polévková lžíce octa
2 polévkové lžíce oleje,nebo tekutého sádla
2 polévkové lžíce bílého jogurtu (možno vynechat)
0,43 až 0,46 l vody (podle toho ,jestli byl použit jogurt)
1/3 kostky kvasnic (nebo asi půl sáčku sušených)
1 káv.lž. mletého cukru (na zákvas)
POSTUP
Připravíme si pekárnu,zkontrolujeme ,jestli se volně otáčejí hřídelky v nádobě a celou nádobu,hřídelky i lopatky namažeme ,nejlépe tekutým sádlem.Nádobu nasadíme do pekárny a pekárnu připojíme k el.síti.Zvolíme rychlý program a střední barvu kůrky.
Z odměřeného množství vlažné vody,trochy směsi,lžičky cukru a kvasnic uděláme zákvas(aby se poznalo,jestli kvasnice „pracují“).Doporučuji i při použití sušených kvasnic.
Zákvas nalijeme do nádoby,na to přidáme všechny suché složky,zavřeme víko a stiskneme start.Na displeji je asi 1:58 a dvojtečka začne „blikat“-zároveň se údaj na displeji snižuje po minutách.Asi po pěti minutách začne pekárna míchat, chvíli počkáme a přidáme postupně jogurt,a ocet.Během hnětení pekárna „zapíská“ (na displeji je 1:33) přidáme olej ,nebo tekuté sádlo.Na konci hnětení(na displeji je 1:21,ale pekárna „nepíská“-nutno pohlídat),je možno vytáhnout lopatky(nejlépe prsty,aby se nepoškodil teflon) a těsto uhladit mokrou stěrkou.
Lopatky je možno ponechat až do upečení,ale zůstanou po nich v chlebu „díry“.
Vlastní pečení nastane,když je na displeji údaj0:55.Během kynutí a pečení pekárnu neotvíráme,těsto by mohlo“spadnout“.Po skončení pečení udržuje pekárna ještě po dobu jedné hodiny režim „přihřívání“.Místo toho je možno pekárnu „zastavit“přidržením tlačítka START-STOP asi na pět sekund a potom naprogramovat pečení,(dopečení –podle potřeby),konec po cca 15 minutách je nutno pohlídat a pekárnu vypnout“ručně,jinak by pekla celou hodinu.
Doporučuji prostudovat podrobně návod k použité pekárně-i když jsou většinou „na jedno brdo“,jednotlivé časy i ovládání se mohou lišit.Žádná z podobných pekáren nemá při rychlém programu odložený start.Je nutno zvolit takový program,aby bezlepkové těsto kynulo jen jednou a potom už se nemíchalo,ani“nehladilo“-u některé pekárny je nutno vyndat lopatky už před touto operací(před „hlazením“).Časové-funkční-tabulky pro jednotlivé pekárny se dají stáhnout z internetu.
ZHODNOCENÍ
S pekárnou jsem provedl několik „pokusů“ program „klasik“ je na bezlepkový chleba naprosto nevhodný,chleba překynul a propadl se,přesto byl ale „jedlý“. Jak je vidět z výše uvedeného postupu,pekárna není plně automatická a vyžaduje určitý dohled.Některé modernější pekárny mají možnost nastavení individuálního programu,ale s tím nemám zkušenost.
Přesto si myslím že v určité situaci může být domácí pekárna dobrým pomocníkem při dodržování bezlepkové diety,(i když dávám přednost pečení většího množství v horkovzdušné troubě).
DOPLŇKY
Fotky 0.2 až 0.7 ukazují první pokus,
0.8 a 0.9 bublinu uprostřed chleba.vzniklou při kynutí.
1.1 díry po hácích
1.2 a 1.3 výsledek programu „klasik“
1.6 a 1.7 chleba jen z dávky 350g směsi (ostatní složky je nutno úměrně zmenšit)
V pekárně jsem vyzkoušel i hnětení těsta,ale moc mne to „nenadchlo“,lepilo to i na teflon a nejvíc na ty lopatky.Myslím ,že jednodušší je použít vhodnou nádobu a ruční hnětač.
22.09.08.
F.
| |