|
03.10.2008,
Bábovka s Jizerkou
BÁBOVKA S JIZERKOU
1 hrnek = ¼ litru
2 hrnky bezlepkové mouky Jizerka, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva Dr. Oetker, 1/2 hrnku oleje, 3 vejce, 1 hrnek mléka, kakao, kukuřičná strouhanka, tuk, cukr moučka na posyp
Vše, kromě kakaa, smícháme ve velké míse, rozmícháme šlehačem. Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme rýžovou moukou,nebo kukuřičnou strouhankou. Vlijeme polovinu vyšlehaného těsta. Do druhé poloviny přisypeme kakao, rozmícháme a vlijeme do formy na první polovinu těsta. Dáme péct do středně rozpálené trouby (160°C asi 40 minut). Vyklopíme a posypeme cukrem moučka.
Autor: Andrea(upravil Hofr)
Přepočet na gramy(Hofr)
350 g Jizerka
250 g cukr moučka,nebo krupice
1 prášek do pečiva(Oetker)
125 ml oleje (10 polévkových lžic)
250 ml (1/4 l) mléka
3 vejce
1 polévková lžíce kakaa
tuk(sádlo)
práškový cukr na posyp
POSTUP
Vše,kromě kakaa(ne Granko),rozmícháme ve vhodné nádobě šlehačem.Formu vymažeme omastkem a vysypeme rýžovou moukou, kukuřičnou strouhankou,nebo Mišutkou.Cca 1/3 těsta odlijeme a přidáme do něho kakao.Těsto během míchání houstne.
Dokud je ještě „tekuté“,nalijeme do formy půlku „bílého“,potom kakaové a navrch zbytek bílého těsta.Není potřeba žádné šlehání.
Pečeme v troubě ,nejlépe horkovzdušné asi 40 minut při teplotě 160°C.V polovině pečení můžeme formu otočit o 180 stupňů ,aby se pekla ze všech stran stejně.
Během pečení bábovka hodně „vyběhne“,někdy nesymetricky,po zchladnutí ji zarovnáme nožem a vyklopíme.
Dobrou chuť
A ještě pozor-těsto nešlehat,jen lehce zamíchat,jinak je z toho „guma“.
| |