|
25.03.2011, přílohové
hrnkové knedlíky
HRNKOVÉ KNEDLÍKY PŘÍLOHOVÉ
¼ l vlažného mléka (nebo vody)-hrnek
1 hrnek mouky Jizerka
1 hrnek mouky kukuřičné hladké
1 až dva žloutky nebo (Vajahit) – pozor,může bsahovat lepek
špetka soli
½ sáčku rýžových burizonů
¼ sáčku kypřícího prášku dr.Oetker
sníh z bílků,nebo celkově ½ kypřicího prášku
POSTUP
Mouku a kypřicí prášek promícháme.Do vhodné misky nalijeme mléko(vodu),osolíme,přidáme žloutky(Vajahit),přisypeme mouku a vymícháme hladké těsto.Přidáme burizony a sníh z bílků ,nebo jen kypřicí prášek(předem do mouky,v případě,že nepoužijeme vejce).Vymažeme sádlem 3 až 4 hrnky(objem asi ¼ litru,vhodný tvar-bez rantlů,nejlépe trochu kónické)naplníme těstem jen do ¾ (navaří se) a dáme vařit do vodní lázně(množství vody v hrnci si vyzkoušíme za studena předem).Vaříme pod pokličkou 20 až 25 minut mírným varem.Převaření nehrozí,takže se nemusí zkoušet,jestli už jsou hotové. Po této době se hrnky z lázně vyjmou a nechají se zchladnout a knedlíky se potom vyklopí. Knedlíky se dají mrazit a napařovat jako normální houskové.Nejlepší jsou ovšem čerstvé,dají se jíst“bez ničeho“.V bezvaječné variantě(bez sněhu),se může dát víc burizonů a změnit poměr mouky(Jizerka 3,kukuřičná 1 díl).
Klasický recept upravila do bezlepkové varianty moje nejmilejší.
„franta“
| |