|
10.07.2002, pečivo slané
chléb
<< předchozí článek následující článek >>
Chléb
Do redakce nám přišel zajímavý dopis od paní Sobolové, z jehož obsahu vybíráme:
S pečením chleba jsem si také zažila svoje. Zkoušela jsem vše možné i nemožné. Někdy byl lepší, častěji se nepovedl, pravidelně, když jsem to někomu chtěla předvést. Používala jsem různé mouky, toho času dostupné. V poslední době peču z mouky Mantler. Do mouky přidávám brambory nebo bramborové knedlíky v prášku - chléb je vláčnější. Také mi manžel v plynové troubě zvětšil otvory po stranách, aby trouba nepekla jen zespodu. Pečení se tím také zlepšilo hlavně u kynutého těsta. A právě s kynutím jsem také dělala pokusy. Vzala jsem si příklad z mojí matky, která uměla výborné kynuté koláče. Napřed udělala těsto (říkala, že všechny suroviny musí mít stejnou teplotu - mouka, mléko, vejce, tuk apod.), nechala je v míse nakynout - nezáleželo tak na době jak dlouho, záleželo na teplotě, jaká byla v místnosti. Po nakynutí dala těsto na vál a dělala koláče, které dávala přímo na plech. Na plechu koláče znovu nechala nakynout a pak teprve pekla. Upečené nechala zchladnout zase v teple. Proto i já těsto na chleba nechám napřed v míse nakynout, pak je přendám do olejem vytřené formy na chlebíček nebo do misky od remosky, když chci chleba kulatý. Potom zapínám plynovou troubu, aby se hodně rozehřála. Těsto ve formě dále kyne. Přibližně asi za čtvrt hodiny, kdy je trouba rozpálená, potřu těsto vodou a nožem udělám do těsta zářezy, aby nepopraskal. Dříve lidé považovali chléb za Boží dar a je to i moje přesvědčení. Proto ještě než ho dám do trouby, požehnám ho křížem. Již moje babička říkala: “Bez Božího požehnání marné lidské namáhání.” I svoje děti vedu k tomu, aby si chleba vážily a když načínáme bochník chleba, tak ho nožem pokřižujeme. Když tedy je chléb v troubě, mírně ji ztlumím a během pečení potírám vodou, aby se vytvořila kůrka. Chleba peču něco kolem jedné hodiny. Nejdřív peču pomaleji, nakonec zesílím plyn. Po upečení chleba zase potřu vodou a hned přikryji utěrkou asi na čtvrt hodiny. Pak teprve vyklopím z formy. Vypadá to sice složitě, ale nic to není. Nejdříve si rozdělám kvasnice s trochou cukru ve vlažné vodě a dám kynout. Pak si připravím formy, do mísy dám sůl, kmín, nahoru mouku a brambory - nic nevážím, už to odhadnu. Zpracuji v těsto a mám 15 až 25 minut pohov, pak dám do formy, zapnu troubu a zase 15 minut pohov. Nakonec zapnu časový spínač na 60 minut a dávám do trouby, potírám až ke konci.
Recept:
1 kg mouky Mantler
10-20 dkg jemně nastrouhaných studených vařených brambor nebo asi 1/2 sáčku dietních bezlepkových bramborových knedlíků v prášku
40-50 g kvasnic (1 kostka)
30 g soli,
kmín,
fenykl podle chuti,
asi 1 litr vlažné vody
A paní Sobolová ještě přidala recept na veku, kterou díky oblíbeným obloženým chlebíčkům také umí péct:
Recept:
1 kg mouky Mantler
1/2 sáčku dietních bezlepkových bramborových knedlíků v prášku
2-3 žloutky
10-15 dkg tuku
40-50 g kvasnic + lžička cukru
30 g soli
přibližně asi 1 litr vody
Zpracování a pečení je obdobné jako u chleba, nedělají se zářezy, ale dvouzubou vidličkou se propíchají veky, které se pečou o něco kratší dobu, než chleba.
| |