Vítejte!
HŘÍŠNÍCI NOVÝ UŽIVATEL

nepřihlášený uživatel


Právě si tyto stránky čte 1 člověk.
Poslední změna:
29.09.2007
Návštěvník číslo:
25744
ICQ:61783389
Copyright © 2003
Hell

Diskuse

Celiakie

V této diskusi je 776 příspěvků, z toho 284 kořenových příspěvků.

zobrazit prvních 20 kořenových příspěvků

Předmět: Pro paní Eiflerovou a ostatní..... odpovědět 
Od:Marcela Pajurková 16.03.2005 19:15
Hezký dobrý večer, paní Zuzano,
to, co jsem kdy napsala na jakékoliv stránky, nikdy nebylo umocněno závistí. Za prvé – nejsem tzv. soutěživý typ, za druhé - nevidím důvod, a za třetí - je mi tento povahový rys naštěstí cizí. Nechtěla jsem nikoho urazit, jestli se mi to „povedlo“, upřímně se Vám i ostatním omlouvám. Nesprávně jsem zobecnila svůj názor a postoj na výzvu paní Bušínové. Po Vašem upozornění jsem si uvědomila, že výzva o financích byla určena jen pro mne. Také mne mělo napadnout, že moje takto formulovaná odpověď se může někoho dotknout. Ještě jednou, paní Zuzano, promiňte….. Píšete, že jste pravidelným návštěvníkem stránek. Pokud stojíte o vysvětlení z mé strany, přečtěte si v sekci STRAVOVÁNÍ MIMO DOMOV můj letošní příspěvek a následující odpověď paní Bušínové. Snad pochopíte, proč jsem začala s nepříjemnou debatou o penězích.
P.S. Chtěla bych na závěr zdůraznit, že mne finanční příjmy nikoho - ani paní Bušínové nezajímají. Jde mi opravdu jen o princip.

Inspirovala jste mne, abych Vám popsala jednu svou životní kapitolku, týkající se celiakie a ?mne?
Dcera je „na dietě“ 5 let, já asi 3 roky. Počátky stravování nebyly jednoduché. Tím si prošel snad každý rodič, nebo „majitel“ nesnášenlivosti. Snad nejhorší byl nedostatek informací. Chyběla nám zkušenost i odborný lékař, literatura, místy i finance, internet atd.atd., ale hlavně CHLÉB. Prožila jsem rok a půl marného snažení o upečení poživatelného chleba. Většinou končil v odpadcích – tvrdý jako kámen. Někdy se dal uždibnout kousíček / nevalné chuti / ale jen za tepla, po zchladnutí už zase mohl „pomoci“ jedině ocelový sekáček. Pokaždé jsem si říkala - a když se teď nepovede, už to nebudu zkoušet. Po příchodu z práce, dochystání obědu a po zase dalším „nepovedenci“jsem se opětovně zařekla UŽ NE!!.. A za týden mi to zase nedalo a zase jsem míchala a hnětla a pekla……
Jednou přišel den D a chléb se povedl. Největší odměnou pro mě byly nadšené oči dcery a snězený celý bochníček jen tak, bez mazání. Všechen postup dopodrobna sepsaný jsem za pár dnů zopakovala a pak už jen začala vychytávat „chybičky“ jednu za druhou a doplňovat a vylepšovat recept až do dnešní podoby. Romanka byla trpělivá a vždy pochválila i ten chléb, co nebyl na jedničku. Hlavně že na svačinku už měla n o r m á l n í chléb, místo drobících se kukuřičných plátků, které už nemohla ani vidět. Mimochodem, dnes už jí zase /občas/ chutnají. Vychytávání se prodloužilo asi na 1 rok, ale to už byl chuťově tak dobrý chlebíček, že nám ho čerstvý dodnes závidí „normální“ strávníci u stolu. Tohle všechno už jsem párkrát popisovala na různé www stránky. Tak proč o tom píšu?
Tenhle chlebík nosíme sebou na rodinné oslavy a podnikavý švagr mne vtáhl do debaty. V té době jsem přes místní Bohumínský čtrnáctideník nabídla své „služby“. Rozhodla jsem se při Romančině chlebíčku připéct vždy 2 chleby „přes ulici“, případně poradit, jak na to. Zájem o upečení byl zpočátku dost veliký, 2-3x týdně, téměř rok, jsem pekla podle potřeby zájemců. Největší problém býval s doručením. Bydlíme v příměstské části za Bohumínem. Účtovala jsem za materiál, za práci 5,- až 10,- Kč za bochníček. Později už jsem pracovala jen jako „poradce“, zájemci si začali péct sami, občas někdo zavolal o radu. No a tak jsem prožila „troubové období“, ve kterém jsem se naučila brzy „chodit“.V létě mi těsto mi kynulo na sluníčku, když byl chlebíček v troubě, měla jsem minutník venku na okně a podle potřeby odběhla domů / to je ta výhoda rodinného domku, v zimě trávila „pauzy“při pečení u počítače.
A teď zpět ke švagrovi. Nazval mne „hlupákem“. Proč pečeš za pár korun, proč radíš zdarma, proč neprodáš recepturu dobrého chleba, proč to všechno nezúročíš ?
Protože to neumím a ani mi to nepřipadá správné. Odpovídám. A je to tak. Proč bych měla vydělávat na lidech jako jsme my ? Proč by měli prožívat to co my a „vychytávat“ recept –třeba až dva roky, když ho mohou ochutnat podle mého receptu hned jak ho vytáhnou z trouby ? Vždyť o nic nejde……… A víte co mne těší nejvíce, když mne někdo osloví, paní Pajurková – ten chléb byl vynikající - jste dobrá a moc jste nám pomohla, díky ….…a to je můj profit.

Doufám, že si ještě „podebatujeme“ někdy příśtě i na jiná, méně citlivá témata. Žijte si krásně bezlepkově, přeji Vám všem mnoho sil k překonání občasných životních úskalí. P.S. Pokud mi to časově vyjde, ještě dnes přidám nový recept na úplně skvělou pizzu.

Pajurková M.
Jméno*  
Email*  
  Předmět*  
 Text příspěvku* 
vložit odkaz
 
vložit email
 
styl písma
    
vlastnosti písma
písmo: 
barva: 
velikost: 
vložit obrázek
    
    
    
    

    Pokud si přejete zasílat upozornění na nové příspěvky v diskusi, zaregistrujte se. Při registraci pak vyberte požadovanou diskusi(e), kde jakmile v ní(ch) přibude nový příspěvek, bude ihned do vaší emailové schránky zasláno upozornění, včetně jména, předmětu a odkazu na přidávaný příspěvek.

Legenda:
    JMÉNO*: vaše jméno či přezdívka, pod kterou na internetu vystupujete
    EMAIL*: vaše emailová adresa, dovolené domény jsou pouze .cz a .sk - z ostatních chodil jen spam.
    PŘEDMĚT*: předmět příspěvku, charakterizuje stručně násedující položku
    TEXT PŘÍSPĚVKU*: vlastní zdělení
    POLOŽKA OZNAČENÁ HVĚZDIČKOU(*) JE POVINNÁ

Přihlášení

Jméno

Heslo

Podporované projekty (vřele doporučuji)

Bezdrátová síť v Plzni 
PilsFree

Moje oblíbené WWW stránky (vřele doporučuji)

Zpravodajství ze světa nejrychlejších vozů naší planety:
Formule 1

Zpravodajství ze světa videa, TV karet, kodeků a tak podobně:
TV Freak

Zpravodajství ze světa počítačů a všeho kolem:
Živě

Zpravodajství ze světa počítačů:
PcTuning

Zpravodajství ze světa mobilů:
MobilMania

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru.
BonusWeb

Češtiny do her a programů:
Češtiny

Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru:
Doupě

Vyhledávací server:
Google

zpět na předchozí stránku
Copyright © 2003 Hell
doporučené rozlišení 1024x768