|
Poslední změna:
29.09.2007
|
Návštěvník číslo:
25756
|
ICQ:61783389
|
Copyright © 2003 Hell
|
|
DiskuseCeliakie
V této diskusi je 776 příspěvků, z toho 284 kořenových příspěvků.
|
|
Ahoj!
Mám 12 letou dceru, která musí dodržovat bezlepkovou dietu. Po úmorné snaze už umím péct dobrý a taky vzhledově přitažlivý chleba. Objevila jsem ale reklamu na domácí pekárnu od firmy Bravo. Zajímalo by mne, jestli je skutečně tak dobrá, jak ji inzerát vychvaluje. Stojí skoro 5 tisíc, tak bych nerada kupovala něco, co moc kvalitní není. Chléb se mi fakt už daří, na domácí pekárně mi "učaroval" ale fakt, že lze nastavit čas a pekárna sama peče. Mít čerstvý chleba ráno k snídani, ještě teplý... Co Vy na to?
|
|
|
|
|
Bohužel u pekárny Bravo - Béďa je velmi dlouhá doba přípravy a většina bezlepkových směsí nevydrží nekolikeré hnětení a kynutí a po upečení chléb "spadne". Dobrá ej pekárna, která má program "rychlý" tedy do 1,5 hodiny příprava i pečení. Měla to pekárna dovážená firmou LG, ale už ji nedováží. Jinou zatím vyzkoušenou nemám.
|
|
|
|
Předmět: Re: Dotaz - pečení chleba |
odpovědět |
Od:Ruda |
26.12.2002 14:30
|
|
Ahoj,
podivej se na moje stranky http://www.mujweb.cz/www/xvodva00/ . Je tam vyfocena jak pekarna tak i vysledek. Jinak mi pripada pekarna Bravo za 5000,- kc strasne draha. Zkus se poohlednout bud v Rakousku nebo v Nemecku. Tam jsou o poznani levnejsi (vic jak o polovinu ceny, ktere uvadis). A fakt, ze pekarna upece chleba uplne sama, je k 'nezaplaceni' :-)
|
|
|
|
Předmět: Re: Dotaz - pečení chleba |
odpovědět |
Od:Beata |
21.12.2002 08:21
|
|
Môžem pekne poprosiť o recept na chleba. Mne sa ho nedarí poriadne upiecť a neviem, kde robím chybu.
Moc krát ďakujem za ochotu.
|
|
|
|
|
|
Chleba peču podle návodu na obalu mouky Promix UNI, těsto nechávám řidší, přidávám do něj třeba slunečnicová semínka. Dceři chutná, je dobře nakynutý a když přidám trochu Fibry, docela i vydrží. Tak držím palce, aby se ti taky povedl!
|
|
|
|
Na stránkách společnosti RACIO www.racio.cz je kompletní seznam bezlepkových výrobků včetně atestu z 1.3. 2002 --- SPOLEČNOSTI RACIO PATŘÍ DÍK A UZNÁNÍ
|
|
|
|
Chtěl jsem jenom zeptat, jak je to se šunkou.Někde jsem četl,že můžem kteroukoliv.Ale díval jsem se v supermarketu na jednu balenou a přišlo mi,že podle složení nebyla moc vhodná... Poradíte mi,co mám hledat(značku) a jestli se dá koupit i v nějakém supermarketu?
Díky moc.
|
|
|
|
|
Zdravím,
jelikož v Brně pracuji, leccos jsem si už pozjišťovala. Možná Vám nepíši nic nového, ale v Husovicích na nám. Republiky 6 je Řeznictví a uzenářství Mazánek, ve kterém jsou téměř všechny salámy a uzeniny bezlepkové(a to jak uzeniny, tak i měkké a suché salámy). Pokud máte někde poblíž prodejnu firmy Steinhauser, tam by jste měl "narazit" na (dle jejich vývěsky a ústního podání) bezlepkovou šunku také (dále ještě spišské, debrecínské a vídeňské párky se sýrem i bez). Když to ale vezmu podle pravdy, beru to spíš jako HELL a šunku beru jaká je.
S přáním hezkého dne Renata.
|
|
|
|
|
|
Díky moc za odpověď- o prodejně pana Mazánka vím,ale je problém v tom,že je to na druhé straně města,takže se mi tam MHD moc nechce jezdit(jsem dloho v práci). Steinhauser je u nás kousek,takže to hned vyzkouším...
Ale opravdu bych nechtěl strašit - přišlo mi,že na té šunce z Carefouru bylo myslím nějaké éčko.Ještě se na to podívám a dám vědět...
Měj se a díky. David
|
|
|
|
|
No když už jsme u toho, tak šunka by měla být bezlepková každá, alespoň podle norem. Takže já ji konzumuji normálně. Jím šunku jak z masny tak z hypermarketů. A pokud můžu doporučit, vykašlat se na šunku a papat dobroučkou pomazanku z Carrefouru - Česnekovo-sýrová s majonézou.....móóc dobrá. A jestli je mouka v ty majoneze nevim, to tam nepišou, ale to neřešim, protože zakladem výroby majonézy mouka neni, tak by tam bylo maximalně stopové množství a to jednou, dvakrát za měsíc nevadí:-) Alespoň mě. Hell
|
|
|
|
Má dcera už téměř 14-letá drží více jak dva roky "bezlepku". Do jedenácti let bývala hodně nemocná na průdušky a nastuzení, měla atopický ekzém a některý rok byla dokonce i 6x na antibiotikách. Nějakou dobu trpěla nevolností (hlavně při počátečních projevech nastuzení).
Naše p. doktorka vazkoušela všechno možné a pořád žácné zlepšení. Dokonce jsme dojížděli na alergologii a imunologii a Romanka užívala hodně léků bezúšpěšně. Až p. doktorku napadlo, abychom vyzkoušeli dietu.
Nakoupili a objednali jsme kdejakou literaturu, četli, učili se péct, nahrazovat mouky a dělali vždy po nějakém čase testy nasazením jídla s lepkem. Většinou jí bylo za nějakou dobu špatně a tak jsme s testy přestali a dcera si začala zvykat na stravu, která je při troše snahy, fantazie a chuti do práce velmi dobrá. Hodně mě motivovalo to, že od samého počátku diety nebyla vůbec nemocná, strava ji posílila imunitu, ekzém je nepatrný a téměř na ústupu, od října 2000 byla nemocná pouze jednou.
Romča přibrala na váze, konečně se vytahuje a ,,přerůstá" své vrstevníky.
V obchodech studuji složení potravin a zjišťuji s hrůzou, že to mnoha lidem pracujících v potravinách nic neříká. Několikrát jsem zkoušela péct chléb, ale moc se mi nedařil, já to nevdávám a dnes mám v troubě další pokus podle receptu Vašich - našich stránek. Peču bábovky, rolády a vařím dobroty bez lepku pro celou rodinu. Je to krapet drahší, ale jíme všichni stejnou stravu s přesvědčením, že je lepší a hlavně zdravější, než strava běžná. Své recepty předám příště, dnes jsem si prima ,,pokecala" a musím běžet vytahovat chleba z trouby.
MARCELA A ROMČA.
ps: cibulový chleba pana D. Janika je výborný. ( zatím jsem jedla jen suchary ). Romča.
|
|
|
|
|
Ahojky, moc, moc, moc mě zajímáte.... PaPa, Váš Pájíček
|
|
|
|
Má dcera už téměř 14-letá drží více jak dva roky "bezlepku". Do jedenácti let bývala hodně nemocná na průdušky a nastuzení, měla atopický ekzém a některý rok byla dokonce i 6x na antibiotikách. Nějakou dobu trpěla nevolností (hlavně při počátečních projevech nastuzení).
Naše p. doktorka vazkoušela všechno možné a pořád žácné zlepšení. Dokonce jsme dojížděli na alergologii a imunologii a Romanka užívala hodně léků bezúšpěšně. Až p. doktorku napadlo, abychom vyzkoušeli dietu.
Nakoupili a objednali jsme kdejakou literaturu, četli, učili se péct, nahrazovat mouky a dělali vždy po nějakém čase testy nasazením jídla s lepkem. Většinou jí bylo za nějakou dobu špatně a tak jsme s testy přestali a dcera si začala zvykat na stravu, která je při troše snahy, fantazie a chuti do práce velmi dobrá. Hodně mě motivovalo to, že od samého počátku diety nebyla vůbec nemocná, strava ji posílila imunitu, ekzém je nepatrný a téměř na ústupu, od října 2000 byla nemocná pouze jednou.
Romča přibrala na váze, konečně se vytahuje a ,,přerůstá" své vrstevníky.
V obchodech studuji složení potravin a zjišťuji s hrůzou, že to mnoha lidem pracujících v potravinách nic neříká. Několikrát jsem zkoušela péct chléb, ale moc se mi nedařil, já to nevdávám a dnes mám v troubě další pokus podle receptu Vašich - našich stránek. Peču bábovky, rolády a vařím dobroty bez lepku pro celou rodinu. Je to krapet drahší, ale jíme všichni stejnou stravu s přesvědčením, že je lepší a hlavně zdravější, než strava běžná. Své recepty předám příště, dnes jsem si prima ,,pokecala" a musím běžet vytahovat chleba z trouby.
MARCELA A ROMČA.
ps: cibulový chleba pana D. Janika je výborný. ( zatím jsem jedla jen suchary ). Romča.
|
|
|
|
Dvě mé kolegyně z jazykové školy, cizinky, trpí celiakií. Pro každého cizince je nakupování v českém prostředí dost dobrodružné, ale většinou si každý po čase zvykne. Tedy, až na celiaky. Jazyková bariéra je zanedbatelná ve srovnání s bariérou informační umocněnou skrovným sortimentem, který je v obchodech s racionální výživou k dostání. Snažíme se ale pomoci, jak můžeme, ale ne vždy jsme úspěšní. Náš poslední problém je bramborová mouka - ne kaše, ne škrob - do směsi k pečení chleba. Existuje něco podobného na našem trhu? Prosíme pomozte.
Spoustu energie a zdaru preje
Hanka
|
|
|
|
|
Existuje spoustu věcí na bezlepkovou dietu-problém je jenom s cenou a s tím,kde to koupit.. Záleží také z kterého jste města-já jsem z Brna,takže můžu poradit co a kde koupit v Brně..Když tak se mi můžete ozvat...
|
|
|
|
|
|
Mohl by jsi napsat, kde a co se da v Brne koupit a co mas vytipovaneho? To by me hodne zajimalo. Docela casto tam jezdim. Pry na Pekarske je nova prodejna LS-Zetisu.
|
|
|
|
|
|
|
Takže mám zjištěno následujiící:
-Bezlepkové masné výrobky: firma Mazánek, nám.Republiky 6,Brno-Husovice
-LS ZETIS na Pekařské-přímo proti vchodu do nemocnice u sv.Anny
-pár bezlepkových jídel vaří ve vegetarianské jídelně OÁZA (Slovákova ulice-kousek od České)
-potom několik zdravých výživ,ale adresy nemám momentálně u sebe,protože jsem v práci :-)
-v Delvitě se dá koupit bramborové těsto, v Carefouru zaručeně bezlepkové brambůrky, v Tescu mají různé mouky, amaranthové sušenky atd.,ale je to tam hodně probrané-zboží chodí jednou za čas...
- ještě se podívám doma na svůj seznam doma a když tak se ještě ozvu...
|
|
|
|
|
|
|
Předmět: Re: Re: Re: Re: help! |
odpovědět |
Od:Věra |
20.12.2002 15:00
|
|
V Brně na Solniční ul. - Jeřábkovo pekařství - pečou bezlepkový chléb a prodávají směs na tento chléb. Zjistila jsem, že i mouka "Mantler" je zde o 20,- Kč levnější než v LS ZETIS.
|
|
|
|
|
|
|
Předmět: Re: Re: Re: Re: help! |
odpovědět |
Od:Ruda |
21.11.2002 11:05
|
|
Diky.
|
|
|
|
Ahoj Jano dnes jsem si precetla prizpevek o celiakii. Tak mi dodal odvahy abych si s touto nemoci popovidala s nikym kdo vi o co jde. Je mi 25 let,kdyz jsem byla mala tak mi v sedmi mesicich zjistili celiakii a tak jsem se lecila a i po nemocnicich a po peti letech lecby,mi oznamili,ze jsem jiz uzdravena. A je to asi tyden co jsem poslouchala radio a zjistila jsem skutecnost,ze celiakije je nevylecitelna !! Coz me docela dostalo,mela jsem probklemi s travenim,nadymanim a nechutenctvim. Pokazdy jsem si myslela,ze je to normalni az do tz chvile kdy jsem vyslechla ono radio. Tak jsem zasla k doktoru a ten me okamzite poslal na vysetreni do Plzne a ted cekam co bude dal? Vim uz ted co me ceka,upozornila me na to doktorka. Nevim co dal cetla jsem vsechny prispevky o celiakii na internetu a kdyz si vemu ze jsem se skora dvacet let nelecila a jen diky tomu,ze me vyskrtli s evidence a s tim ze jsem zdrava a muzu jist vse!!!!!! A abych to skratila vubec nevim co si pocnu, strasne me to vzalo,myslela jsem ze jsem v pohode a najednou tohle. Co dal,co bude?????? Dekuji predem za to umozneni se vypovidat. Preji Tobe i Tve rodine krasny a spokojeny zivot a stastny a co nej nejuspesnejsi Novy rok. S pozdravem Jarka
|
|
|
|
|
Ahoj Jarko,
nic si z toho nedělej. Teď alespoň víš proč jsi měla problémy s trávením. Víš kolik je lidí, kteří je mají taky a nevědí proč a pokud nenatrefí na dobrýho lékaře, tak to ani nezjistí. Teď víš, čemu se máš vyhýbat. Není to tak strašný, jak se to ze začátku zdá. Mám kolem sebe několik kamárádek, které tuhle dietu drží zcela dobrovolně kvůli postavě. Naučila jsem se to brát jako můj styl života a snažím se, aby to tak brali i moji známí. Dalo to sice práci, ale už mi při návštěvách nenabízejí chlebíčky a pod. Člověk se celkem dost doví o vaření a potravinách. Moji známí mně berou jako "odbornici" a chodí si ke mně pro recepty, což je celkem příjemný a potěší. Až se s tím, že jsi bezlepkář, smíříš, uvidíš celou situaci jinak. Taky mně jednu dobu brala depka, ale hodně mi pomohlo si o tom promluvit a velkým pomocníkem je internet, kde se dá najít celkem dost informací. Takže hodně zdaru a depku přenechej někomu jinýmu a hodně rychle ji od sebe odežeň. Pokud tě bude moc trápit, tak se ozvi znovu. Čauky Zuzka.
|
|
|
|
|
|
Ahojky Zuzko, tak uz jsem po tydnu diety a musim se priznat,ze je to docela i zabavny. Jsem teprve na zacatku a bavi me chodit po obchodech a hledat co je dobry a co ne. Rekla bych,ze ten pocstecni stres uz je pryc. A me okoli je dost v pohode i v praci jsou nadocekavani supr. Kdyz mas nejake recepty,budu moc rada kdyz mi nektere posles. Jinak ti musim jeste podekovat za odepsani. Tak se mej hezky a jeste jednou dik. Jarka
|
|
|
|
|
Ahoj Jarko,zkus se na to divat z druhe strany. Vzdyt se vlastne nejedna o nejakou nemoc,jen se nesmi jist obili a vyrobky obsahujici gluten. Kdyz se na to podivas z teto strany, tak se vlastne nejedna o nejaky handycap, ale o urcity zpusob zivota. V domacich podminkach neni vubec zadny problem dodrzovat dietu a ve spolecnosti se za to nemusime stydet. Staci o tom jen otevreno hovorit a vse kazedemu vysvetlit. Jen si vezmi, kolik lidi drzi diety a to jen z toho duvodu, ze chteji byt stihli. Je to jen urcity 'styl' zivota. Mne je 27 let a prisli mi na ni az pred 1/2 rokem. Musel jsem sice preorganizovat svuj zivot, ale to neznamena ho omezit. Vzdyt je tolik dobrych bezlepkovych vyrobku...
Hodne sily a optimizmu.
Ruda
|
|
|
|
Jsem student v Brně. Nevíte někdo o nějaké jídelně v centru Brna nebo na Slatině? Je to bída celý den o bezlepkovém chlebu.
Díky Erik
|
|
|
|
|
Čau,
jsem taky z Brna a na obědy chodím do OÁZY.Je to vegetarianská jídelna na Slovákove ulici (kousek od České) a mají tam většinou výběr 2-3 bezlepková jídla.Nic moc- většinou kukuřičná kaše nabo sojové maso z rýží,ale aspoň že tak! A kdybys o něčem ještě věděl,tak se mi ozvi, ať si rozšířím obzory!
|
|
|
|
Dobrý den! Chtěl bych se Vás zeptat na kakový krém od firmy BONITA.Někde jsem četl,že by mohl být bezlepkový-viděl jsem ho v Carrefouru a vypadalo to,že by to mohla být pravda... Nevíte o tom něco?
A ještě jsem se chtěl zeptat na některé nápoje.Už jsem se na to ptal na coeliac.cz a napsali mi,že nedoporučují..Mám na mysli kofolu, Tang, různé ovocné šťávy, sirupy Coca Colu...Nevíte o tom prosím něco?
Díky LEADER
|
|
|
|
|
Kofola doopravdy obsahuje "éčko" 150, které může obsahovat lepek. Byla jsem taky překvapená, že vadí i nápoje. O ostatních výrobcích nevím.
|
|
|
|
|
Předmět: Re: Re: Bonita a nápoje |
odpovědět |
Od:HELL |
05.12.2002 20:07
|
|
Tak to se mě vůbec nelíbí, ale život je pes a radši budu pít CocaColu a Pepsi:-) nejlépe s vínem:-) Ale jinak musím konstatovat, že když je lepek na známkách (lepidlo, které se nalizuje), tak mě nějaká kofola nepřekvapí.
|
|
|
|
Objevila jsem vegetu bez glutamanu.Jmenuje se Vegi-Vegi.Přímo na obale je,že neobsahuje glutaman,lepek,cukr.Koupila jsem ji ve zdravé výživě (Příbram-Slunovrat).Mějte se.
|
|
|
|
Objevila jsem tuhle stránku a moc se mi líbí. Jen nechápu tu rivalitu mezi touto stránkou a coeliak.cz, vždyť se snažíte oba pomoci a informovat bezlepkáře. Spíše spoluprácujte a neházejte si klacky pod nohy.
Dopisy od výrobců (co se mi od nich podařilo vydolovat):
Olma Olomouc:
Děkuji Vám za Váš zájem o naše výrobky z pohledu jejich využití pro bezlepkovou dietu. Po diskusích s dodavateli přídatných látek, které z technologických důvodů do našich výrobků přidáváme (aby byl např. jogurt příjemně hustý) mohu konstatovat následující.
S čistým svědomím Vám mohu doporučit kysané nápoje neochucené nebo ochucené ovocem (kysané podmáslí, Revital activ nápoj, acidofilní mléko, Dr. Bifido, Kyška, Julian) a smetanové jogurty Florian, protože neobsahují žádný zdroj lepku. Již několikrát jsme tuto záležitost konzultovali s lékařskými kapacitami a s odborníky ze Státního zdravotního
ústavu v Praze. Podle jejich doporučení je smetanový jogurt vhodnou potravinou pro bezlepkovou dietu. Protože však každý organismus na každou potravinu jinak reaguje, doporučila bych pro začátek vyzkoušet jogurt po
malých dávkách (přítomnost vyššího obsahu tuku).
V jogurtech Revital activ se rovněž nepoužívá žádná nemléčná přídatná látka obsahující lepek, proto i tento typ výrobku lze doporučit. Navíc se v tomto výrobku nepoužívá žádné barvivo ani aroma, proto je velmi šetřivý pro náš organismus.
V pudingových dezertech se používá glukózový sirup, který se vyrábí štěpením škrobů a nějaký zbytkový obsah bílkovin tam může zůstat i po tomto ošetření. Dodavatel našeho glukózového sirupu píše, že k výrobě používá škrob z kukuřice, voskové kukuřice nebo brambor a proto i když tam
nějaký zbytkový obsah bílkovin může zůstat, neměl by nemocným celiakií vadit - podle našich informací v kukuřici ani v bramborách lepek (gluten) není. Ve některých našich pudinkových dezertech je ovšem kromě glukózového sirupu
i pšeničný modifikovaný nebo nativní škrob, kde se přítomnost zbytků lepku opravdu nedá vyloučit. Pšeničný škrob je konkrétně v následujících výrobcích:
Dezert čoko se šlehačkou 200 g
Dezert vanilka se šlehačkou 200 g
Dezert karamel se šlehačkou 200 g.
Škrob je tam v množství cca 1%, tzn. že obsah glutenu ve 200 g výrobku může být cca 6 mg. Pokud vadí i tak nepatrné množství glutenu, pak výše uvedené výrobky opravdu nelze doporučit.
Přeji Vám, abyste si vybrala výrobek, který Vám bude chutnat a bude vhodný pro Vaši dietu.
ing. Libuše Cikánková, vedoucí útvaru řízení jakosti OLMA, a.s.
Danone:
Děkujeme za Váš zájem o naše výrobky. Bohužel nemáme žádný výrobek určený pro bezlepkovou dietu, i když podle složení na etiketě vidíte, že zpravidla používáme jiný škrob než pšeničný. Škroby se používají při výrobě většinou odtučněných mléčných kysaných výrobků nebo výrobků , kde je vyžadována větší hustota výrobků jako zahušťovadlo.
Pokud se používá do výrobku škrob je povinnost výrobce to uvádět na etiketu - konrétně i s původem škrobu, pokud obsahuje lepek. Problém je ve značení malého množství suroviny, např. přenosem s ovocnou složkou-protože do 25%
složky se nemusejí rozepisovat všechny ingredience. To platí ale pro všechny výrobce.
My používáme do výrobků kukuřičný nebo skrob původem z tapioky, pokud používáme pšeničný, je to uvedeno na obale.
Výrobky ale nemáme schválené specialně jako výrobky určené pro bezlepkovou dietu.
S pozdravem Miroslava Suková
Servis pro spotřebitele
Paní Suková byla velmi příjemná a pokud se někdo chce zeptat na něco konkrétního, není v tom problém. Po tomto dopise jsem s ní ještě osobně telefonovala a byla velmi vstřícná. Takže pokud chcete neváhejte a klidně ji kontaktujte E-mailová adresa: msukova@DanoneCZ.danone.com
Po telefonickém hovoru s paní Sukovou jsem se dověděla, že ačkoliv do svých výrobků používají modifikované škoby kukuřičné nebo z tapioky, tak nemohou stoprocentně zaručit bezlepkovost svých výrobků. Je to z důvodu, že do nich používají různé ovocné přidavky, které jej mohou obsahovat. Nechali si udělat několik rozborů svých výrobků a všechny vyhověli požadavku zákona, aby obsah gliadinu byl menší než 10 jednotek. Na doporučení lékařů však na svých výrobcích neuvádějí vhodnost pro bezlepkovou dietu z důvodu různé citlivosti na lepek u jednotlivých lidí. Dále mi řekla, že u tzv. čistých výrobků (bílý jogurt apod.) je vhodnost pro bezlepkovou dietu stoprocentní.
Nový Věk (výrobce racionální výživy a cereálií)
Věc: dotaz na celiakii
Pšeničná bílkovina lepek se skládá z bílkoviny gliadinu (prolaminy) a gluteninu (gluteliny). Na albuminy, prolaminy, globuliny a gluteliny se bílkoviny dělí dle rozpustnosti.
Celiakie se obvykle definuje jako geneticky determinované onemocnění, při kterém dochází k abnormální reakci na určité zásobní proteiny (prolaminy) pšenice, ale i žita, ječmene a ovsa. Slad je vyráběn z ječmene, proto by i sladový výtažek mohl při velké citlivosti nemocného celiakií způsobit problémy.
Někdy se celiakie definuje jako přecitlivělost na lepek. Jak je však popsáno výše, gliadin obsahují i žito, ječmen a oves.
Znám lidi s celiakií, kteří se vyhýbají konzumaci pšeničných výrobků, ale výrobky z jiných obilovin konzumují bez následků. Teoreticky by Vám ale i malé množství gliadinu v jiných obilovinách mohlo ublížit. Toto je velice individuální a striktnost Vaší diety by bylo nejlepší konzultovat s lékařem.
Obsah sladového výtažku v Corn flakes je velice malý, avšak pokud je Vaše citlivost na gliadin vysoká, mohl by Vám i tento uškodit.
K Vašemu dotazu na bezlepkové výrobky vyráběné společností K&D-Koting&Doubrava, spol. s r.o. a distribuované NOVÝm VĚKem.
VIKY čokoládový a medový pšenici v receptuře neobsahují. Jsou však vyráběny v provozech, kde se pšeničná mouka používá do jiných výrobků, takže mohou obsahovat její stopy a nemohou být na etiketě označeny jako bezlepkové. Pokud Vaše přecitlivělost není vysoká, můžete dále konzumovat i Corn flakes kukuřičné lupínky a Corn flakes čokoládové Nového věku. Vhodné pro Vaši dietu jsou extrudované chleby Dexi z obilnin (kukuřice, pohanka, rýže). Firma Racio vyrábí chlebíčky z pufované rýže a to se sladkými polevami nebo bez nich. Také vyrábí Raciolky - malá kolečka se sladkými (karamel, jablko) či slanými (pizza, sýr) příchutěmi.
S pozdravem
Veronika Váňová
Asistent managera
Tady vidím, že takových "Otravů" jako já je více, a jen doufám, že nás bude jen přibývat. To je totiž jediný prostředek jak dosáhnout toho, že nás výrobci přestanou ignorovat a konečně začnou popisovat složení svých výrobků pořádně.
Takže lovu zdar a hrrr na ně!!!
Zuzka
|
|
|
|
Předmět: Re: Příspěvky od výrobců |
odpovědět |
Od:HELL |
11.10.2002 11:14
|
|
Dekuji za informace myslim ze vsem budou jen ku prospechu. S tou rivalitou, bych to tak zle nevidel, jen se proste udalo par veci, mezi par lidmi ve Sdruzeni celiaku a kazda strana trvrdi sve...jak to ostatne byva. Ja se k tomu stavim nestrane. Nemam moc casu psat prizpevky do dikuse, vysoka skola a jine povinnosti:-) jsou docela narocne na cas, ale snazim se delat maximum pro teno web. Prosim vsechny, aby pridavali vyrobky na stranku s vyrobky. Nejdrive zadali novou firmu a pote i vlastni vyrobky. Z emailu obdrzenych od vyrobcu bude dobre vystrihat casti k vyrobkum a pridat je tam. Cele zneni emailu pak uvest u firmy. Tot asi tak vse, prosim vas jeste o malickost, pokud se vam zde neco nelibi nebo by jste neco chteli zmenit, pridat, nalezli nejakou chybu napiste mi prosim email. Hlavne co se tyce technickych veci. Rad se s tim budu zabyvat, ve volnych chvilich.
Jeste poznamka na zaver: Vyhrazuji si pravo na vizualni zmenu prizpevku v diskusi a take u delsich(hodne) prizpevku vytvorim jeho zacatek (jako u informaci) a cely prizpevek pak bude pristupny na samostatne strance, protoze diskuse neumerne roste a zachvili by byla prilis velika na zobrazeni. Vse delam v dasli verzi webu + dasli dulezite zmeny. Jak se vam libi soucasne zmeny v sekci celiakie? a sekce sama?
S pozdravem Hell
|
|
|
|
|
Předmět: Stranky bylo Re: Příspěvky od výrobců |
odpovědět |
Od:Ruda |
11.10.2002 14:18
|
|
Stranky jsou super a v zacatku mi dost pomohly. Taky me inspirovaly k zalozeni, vlastne rozsireni, svych (http://www.mujweb.cz/www/xvodva00).
Mel bych par nametu:
- pri odpovidani na nejaky clanek v diskuzi by bylo dobre videt puvodni clanek.
- dlouho trva nacitani stranek a obcas se objevi 'stranka nenalezena' - z tohoto duvodu jsem taky uz zmenil poskytovatele.
Ale to jsou jen malickosti. Jinak jsou opravdu plne uzitecnych informaci. A diky za ne.
Ruda
|
|
|
|
|
|
Předmět: Re: Stranky bylo Re: Příspěvky od výrobců |
odpovědět |
Od:HELL |
13.10.2002 17:18
|
|
Na vaše stránky dám odkaz na HellWEBu, pokud učiníte to samé budeme vyrovnáni. Vaše připomínky jsem již vyřešil. Diskuse by měla být rychlejší a přehlednější, při odpovídání je zobrazen článek. Pokud vás zaujme, přímo některá větev v diskusi, lze zobrazit jen ji, kliknutím na její nadpis na jakékoliv stránce dole. Pro prohlížení doporučuji prohlížeč Opera, který je opravdu nejrychlejší a moje stránky jsou pro něj optimalizované, ikdyž to není přímo řečeno.
|
|
|
|
Dobry den!
V obchode jsem zjistil,ze nektere brambůrky zn.ONES neobsahují žádnou "škodlivou složku".Napsal jsem e-mail vyrobci,ten mne vsak zklamal.Napsal v podstatě,že tyto výrobky by lepek obsahovat neměli,ale není to 100% jisté.Text e-mailu:
Vážený pane,
bohužel Vás musím zklamat.Naše firma nedělá žádný výrobek pro bezlepkovou
dietu.Na některých výrobcích je ve složení pouze kukuřice,brambory nebo
rýže,ale výrobní cesty nebo rozjížděcí směsi mohou obsahovat lepek z
předchozích fází výroby.Proto nikde nedeklarujeme,že výropek neobsahuje
lepek.
S pozdravem
Miroslav Šenk
Tyto suroviny kukuřice,brambory nebo rýži obsahují pouze
: -Bersi krecker jemně solený
-
Bersi snack se šunkovou příchutí
-
Bersi snack MIX Italie
-
Bersi snack s příchutí uzené krkovičky
-
Bersi XXL arašídové křupky
-
Mega arašídové křupky
-
Maxi aršídové křupky
-
Clasic aršídové křupky
-
Eson aršídové křupky
-
Eson krecker jemně solený
-
Eson krecker s česnekovou příchutí
-
Eson Medínek -snídaňové cerealie
|
|
|
|
|
Zdravím,
o obchodě jsem se dívala na Vámi uváděné výrobky, např. Bersi snack s příchutí uzené krkovičky, a ve složení je uveden glutaman, jak je to u těch ostatních nevím. Jak se zdá, prohlášení výrobců je asi nutno brát s rezervou (alespoň s ohledem na éčka). Hezký den, Renata.
|
|
|
|
|
Zdravím,
o obchodě jsem se dívala na Vámi uváděné výrobky, např. Bersi snack s příchutí uzené krkovičky, a ve složení je uveden glutaman, jak je to u těch ostatních nevím. Jak se zdá, prohlášení výrobců je asi nutno brát s rezervou (alespoň s ohledem na éčka). Hezký den, Renata.
|
|
|
|
Najde se nekdo z meho okoli, jsem ze Sternberka a pracuji v Olomouci v tiskarne, ktery by mi mohl pomoci nejakou radou o prodejnach, stravovnach, vyrobcich ...
Jmenuji se KAREL PYTOLAJ, 36 let, zenaty, 1 dite
Momentalne me dost trapi nemoznost chozeni na obedy, nerad si vyvaruji sam. Diky za kazdou pomoc.
|
|
|
|
Ahoj všichni postižení :-)))
Mohli byste mi někdo zodpověďně poradit nějakého specialistu-lékaře, o kterém si myslíte, že by mě zaregistroval? Jsem z Prahy, takže tak nějak. Je mi jedno na jaké Praze, ale nemůžu fakt nikoho sehnat. Můj bývalý (současný) imunolog mi nic nevysvětlí, jenom mi dietu navrhl, ale stejně mám pořád problémy, hlavně s opary (zřejmě duhringova dermatitida). Potřebuju s lékařem komunikovat a to se mi momentálně nedaří.
Díky za každou radu.
|
|
|
|
Nedávno som si prezrela výrobky firmy Hamé.Pre bezlepkovú diétu doporučovali mimo iné aj paštétu Májka v sklenenom obale. Po zakúpení som zistila, že v ingredienciách uvádzajú aj E 610, čiže zvýrazňovač chute,ktorý by ale mal obsahovať stopy lepku. Nakoľko je to nebezpečné? Môžem si dovoliť dať paštétu dieťaťu? Ďakujem vopred za odpoveď.
|
|
|
|
Dobrý den!
Mám na Vás takovou prosbu.Jsem z Brna a proto bych se rád zkontaktoval z někým z Brna.Mohli bychom si vyměnit informace ohledně doktorů, prodejen apod.Myslím,že by nám to mohlo prospět.
Díky.
|
|
|
|
|
dobrý den
možná, že přicházím trochu pozdě, ale přece, bydlím kousek od brna, mám taky tu nemoc a rád bych si také vyměnil nějaké informace. děkuji za odpověď
|
|
|
|
|
|
Ahoj, bydlím pár kousek od Brna a v Brně pracuji. Dietu držím čtyři měsíce, dcera už dva roky, takže pokud by má někdo na mě nějaký dotaz, ať se klidně ozve.
Renata
|
|
|
|
|
Dobrý den!
Já sice nejsem z Brna, ale v poslední době se tady hodně zdržuji. Myslím si, že by bylo moc fajn se s někým sejít a popovídat si o dietě.
Hana
|
|
|
|
Mám 29 rokov a 2,5 ročnú dcérku-celiaka. Informácie o celiakii som mala len kusé a mám ťažké srdce na lekárov, že ma nechávajú takto plávať v nevedomosti. Chvála Bohu, že za tie dva roky sa mi podarilo zadovážiť si rôzne časopisy a knihy s témou celiakie. Dnes som objavila túto super stránku a hneď aj využívam možnosť diskusie. Mám totiž mnohé nejasnosti, týkajúce sa niektorých prísad vo výrobkoch. Konkrétne by som chcela radu, či sú vhodné pre celiakov tieto prísady:modifikovaný škrob,
hydrolizovaný škrob
glukózový sirup,
škrobový sirup,
leštiace látky.
Ďalej mi nie je dosť jasné, prečo nemožno konzumovať klasické pudingy, napr. Dr. Oetker. V ich zložení som nepobadala nič lepkové, hoci značku bezlepkového výrobku nemajú/kukuričný škrob,vanilková aróma, farbivá E104, E110,E122, E132/.
A aby toho nebolo málo, uvítala by som aj vysvetlenie, prečo sa nemôžu jesť fondánové cukríky.
Obraciam sa na Vás ako na skúsenejších. Možno sa Vám niektoré moje otázky budú zdať banálne. Pre mňa sú to ale veľmi cenné informácie, za ktoré Vám vopred ďakujem.Srdečne Vás zdravím zo Slovenska!
|
|
|
|
|
Je to celkem probllém.Jediná možnost je kontaktovat výrobce o jaký škrob.Škrobový sirup může být z bramborového škrobu,rýžového škrobu atd.Takže jediná možnost je bonbardovat výrobce potravin,aby uváděli kompletní složení svých výrobků...
|
|
|
|
|
|
Ďakujem za naozaj promptnú reakciu na môj vzkaz. Tušila som, že to s tými podozrivými prísadami asi nebude tak jednoznačné.
|
|
|
|
Taková indiskrétní otázka- co vy a alkohol? Zajímalo by mně,jestli pijete alespoň víno a co to s Vámi dělá?
|
|
|
|
|
Nekde jsem cetl, ze vino lepek neobsahuje. Nektere destilaty z obili a destilaty, kde jsou nezname smesi bylin, vsak nejsou dopoucovany. Takze vino si prilezitostne dam...
Ruda
|
|
|
|
|
|
|
Podivejte se na www stranky www.celiac.cz, tam je o alkoholu, co muzeme a co ne.
|
|
|
|
Nevím,kde přesně jsem se dozvěděla o tom,že nejspíše můžeme jíst Corn Flakes-kukuřičné.Napsala jsem do BonaVity a jejich vedoucí obchod.oddělení mi odepsal:
sladový výtažek je výtažek z ječmenného sladu, a je to jedinná složka, která je z hlediska složení našich corn flakes a z hlediska bezlepkové diety problematická, neboť jeho výrobce nám není schopen stoprocentně zaručit nepřítomnost glyadinu.
Měli jsme zájem na schválení výrobku pro bezlepkovou dietu, několikrát jsme si nechali výrobek testovat. Obsah gliadinu se v našich lupínkách pohybuje od 9 do 14 mg na 100g výrobku (norma ke schválení pro bezlepkovou dietu je 10mg/100g). Protože se náš výrobek pohybuje na a mírně nad horní hranicí normy, výrobek schválen nebyl, ale vím, že někteří bezlepkáři jej konzumují, zřejmě podle míry jejich nemoci. Je tedy na úvaze Vaší, či Vašeho lékaře, zda je pro Vás tato hranice
přijatelná, či nikoliv. Mějte se
|
|
|
|
|
Nedávno jsem koupila Kukuřičné lupínky Emco Bio. V jejich složení se neobjevuje problematický slad ani sladový výtažek. Obsahují kukuřici, kukuřičný sirup, mořskou sůl a kukuřičný slad, což by snad mělo vyhovovat.
Alena
|
|
|
|
Ahoj,
přeji hezký den a všem doporučuji nový jogurt REVITAL active z Olmy Olomouc. Nápis na kelímku říká:
"Revital jogurt s probiotickou kulturou, vlákninou a se sníženým obsahem tuku. BEZ KONZERVAČNÍCH LÁTEK, BEZ BARVIV a BEZ AROMATIZACE.
Složení: mléko, ovocná složka, sušené odstředěné mléko, stabilizátor tapiokový škrob, rozpustná vláknina, jogurtová a probiotická kultura"
Zajímala jsem se, co je to ta "rozpustná vláknina", jestli to není nějaký lepek, a tak jsem si do Olmy napsala - a zde je odpověď:
"...o novém výrobku jogurtu Revital. Snažili jsme se v tomto výrobku zohlednit všechny možnosti, které nám nové technologie a poznatky umožňují, t.j použít nové probiotické kmeny mikroorganismů, velice kvalitní ovocnou složku bez jakékoli dodatečné aromatizace a barviv a také přídavek rozpustné vlákniny, která podporuje růst probiotických mikroorganismů a jejich přežívání v zažívacím traktu člověka. Umožní tedy osídlení střev těmito mikroorganismy a tím zlepšení skladby střevní mikroflóry.
Jako rozpustná vláknina se označuje inulín nebo oligofruktóza. Zdrojem pro průmyslové využití je většinou čekanka, která je na tyto látky bohatá. Dalším významným zdrojem může být cibule nebo pórek. Z tohoto výčtu je zřejmé, že v rozpustné vláknině není lepek obsažen. Obecně lze říci, že všechny naše jogurty lepek neobsahují. Malé množství by se mohlo, vzhledem k použitým surovinám, vyskytovat v pudingových výrobcích....Dr. Dvořáková, vedoucí výroby."
Tolik z dopisu.
Jogurt REVITAL active ( jahodový, malinový, borůvkový ) vřele doporučuji. Je opravdu vynikající.
Ochutnejte a uvidíte. Dobrou chuť.
Éliška
|
|
|
|
|
Podporované projekty (vřele doporučuji)
|
Bezdrátová síť v Plzni
PilsFree
|
|
Moje oblíbené WWW stránky (vřele doporučuji)
|
Zpravodajství ze světa nejrychlejších vozů naší planety:
Formule 1
Zpravodajství ze světa videa, TV karet, kodeků a tak podobně:
TV Freak
Zpravodajství ze světa počítačů a všeho kolem:
Živě
Zpravodajství ze světa počítačů:
PcTuning
Zpravodajství ze světa mobilů:
MobilMania
Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru.
BonusWeb
Češtiny do her a programů:
Češtiny
Zpravodajství ze světa počítačových her a hardwaru:
Doupě
Vyhledávací server:
Google
|
|
|
|